Bond tegen vloeken: Grove taal steeds vaker seksueel getint

VEENENDAAL. De Naam van God wordt minder misbruikt in Neder­land. Ook in kinderboeken. „Steeds meer mensen hechten aan fatsoenlijk taalgebruik”, zegt Wilfried Verboom, directeur van de Bond tegen vloeken.

Uit onderzoek van de bond bleek donderdag dat in 17 van de 22 beoordeelde kinderboeken geen vloeken en niet of nauwelijks grove taal voorkomen. Een jaar eerder ging het om 14 van de 22 boeken.

Blij met de uitkomst?

„Ja, kinderboeken worden gelukkig steeds schoner. Tegelijk bevatten vijf onderzochte kinderboeken, goed voor 23 procent, wél grove taal.”

Hoe representatief is dit onderzoek?

„Wij beoordelen jaarlijks de 
22 kinderboeken die door de jury van de stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek zijn genomineerd voor een prijs. Ik weet niet in hoeverre ons onderzoek representatief is. Christelijke boeken worden overigens niet in het onderzoek meegenomen.”

Hoe vervuild zijn de vijf boeken die in het foute rijtje staan?

„In vier boeken komt circa tien tot vijftien keer grove taal voor. ”Hotel de grote L” van Sjoerd Kuyper bevat honderden scheldwoorden en enkele vloeken.”

Er wordt meer gescholden en minder gevloekt?

„Omdat steeds minder Nederlanders geloven in God is het misbruik van Zijn Naam nog nauwelijks een taboe, terwijl taboes geliefde vloekwoorden leveren. Dit verklaart ook waarom er op christelijke scholen nog regelmatig wordt gevloekt. In het algemeen kiezen mensen tegenwoordig eerder voor seksueel getinte uitlatingen.”

Kunt u gezien het onderzoek wat gas terugnemen?

„Integendeel. We geven jaarlijks dik 20.000 jongeren les over respect­vol taalgebruik en kunnen de vraag nauwelijks aan. Voorheen kwamen we vooral op christelijke scholen. Tegenwoordig bezoeken we steeds vaker openbare en islamitische scholen.”