Raad Rotterdam: vertrouwen in politie beschadigd na kopstootrel
De Rotterdamse gemeenteraad heeft met ontzetting gereageerd op het doelbewust achterhouden van informatie in een politierapport over een incident, waarbij de arrestant, een Rotterdamse garagehouder, een kopstoot kreeg van een agent. Verschillende partijen vinden dat het vertrouwen in de politie is geschaad. Daar was de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb het niet mee eens.
Coalitiepartij DENK stelde tijdens een gemeenteraadsvergadering donderdag dat het politiekorps de „rotte appels beschermt”. Ook onder meer D66, GroenLinks en de PvdA spraken over het vertrouwen in de politie dat een knauw heeft gehad. Burgemeester Aboutaleb zei de walging van de raad te delen maar sprak zich hierover tijdens een gemeenteraadsvergadering fel en emotioneel uit. „Het gaat hier om één agent en een medeverbalisant die zich hier hebben misdragen. Ik verzet me tegen alle pogingen, ook in deze raad, om het geheel van de politie aan de schandpaal te nagelen.”
Hij wees de raad erop dat deze de verantwoordelijkheid heeft bij te dragen aan het vertrouwen in de politie in de stad en noemde het „niet verstandig” om uit te spreken geen vertrouwen in de politie of politiechef te hebben. „We moeten bij de feiten blijven.” Hij verwees naar de politiemensen die zich inzetten bij de rellen op de Coolsingel en de avondklokrellen op de Beijerlandselaan. „En daarom staan wij achter de politie”, aldus de burgemeester. „Laten we niet zeggen: en dus plaats ik op grond hiervan vraagtekens bij het functioneren van 3000 agenten in de stad Rotterdam elke dag.”
Volgens Aboutaleb moet er worden opgetreden tegen elke rotte appel. Hij zei zich dan ook aan te sluiten bij de woorden van de politierechter dat het schandelijk en buitengewoon ernstig is hoe de agenten zich hebben gedragen. „Maar we moeten bij de feiten blijven.” Hij wil daarom ook het onderzoek dat de Rijksrecherche doet naar de zaak afwachten en heeft de raad toegezegd deze hierover te informeren.
Afgelopen vrijdag oordeelde de rechter dat de politie „doelbewust” informatie heeft achtergehouden bij het opstellen van een politierapport over een arrestatie in juni 2020 in Rotterdam. De garagehouder verzette zich tegen zijn aanhouding, waarop hij een kopstoot kreeg van een agent. Tijdens een zaak bij de politierechter in Rotterdam bleek echter dat de politie videobeelden met ontlastend bewijs lange tijd uit het dossier had gehouden en dat agenten een valse verklaring hadden opgetekend.
Volgens de politie is er geen reden om aan te nemen dat er sprake is van kwade opzet dan wel liegen door de agent. De agent die de kopstoot uitdeelde kreeg eerder dit jaar een boete van 250 euro wegens mishandeling van de garagehouder.