BuitenlandQatar

„Wat is jouw doel?”, vraagt islamitische prediker tijdens WK Qatar

Qatar is deze weken niet alleen het toneel van voetballers en fans, maar ook van predikers van de islam. Onder anderen de omstreden islam-apologeet Zakir Naik is uitgenodigd. Christelijke zendelingen bieden tegenwicht.

Jacob Hoekman
23 November 2022 19:41Gewijzigd op 23 November 2022 19:46
Islamitisch gebedshuis in Doha, de hoofdstad van Qatar. Tijdens het WK in Qatar zijn islamitische zendelingen actief om bezoekers bekend te maken met de islam. Een deel van hen opereert op uitnodiging van het WK-gastland. beeld RD
Islamitisch gebedshuis in Doha, de hoofdstad van Qatar. Tijdens het WK in Qatar zijn islamitische zendelingen actief om bezoekers bekend te maken met de islam. Een deel van hen opereert op uitnodiging van het WK-gastland. beeld RD

„What is your goal?” – Wat is jouw doel? Het zou een prachtige leus zijn voor een christelijke evangelisatiecampagne in Qatar tijdens het WK voetbal. Maar de slogan is al bezet. Door moslimzendelingen van de IERA – de Islamic Education and Research Academy. Deze in Londen gevestigde organisatie heeft 3 december uitgeroepen tot World Dawah Day. Dat wil zeggen: een dag waarop de wereld bekend moet worden gemaakt met de „uitnodiging tot de islam”, ofwel dawah.

Dat gebeurt wereldwijd, maar specifiek in Qatar. Daar heeft de IERA teams heen gestuurd die als doel hebben om zoveel mogelijk voetbalfans bekend te maken met de islam. „Het WK is een geweldige mogelijkheid voor moslims om de islam te delen met niet-moslims, zodat iedereen over de schoonheid van de islam kan leren”, zo verwoordt de IERA haar motief.

De IERA is maar één van de organisaties die hun kans waarnemen en zending bedrijven gedurende het WK voetbal. Anderen worden actief gerekruteerd door Qatar zelf. Sommigen van hen komen uit Egypte, het land dat Qatar al decennialang van islamitische predikers heeft voorzien. Toen Qatar nog een woestijnstaatje was zonder enige ontwikkeling, waren het met name Egyptische moslimzendelingen die het land kennis bijbrachten. De welwillende Qatarese houding richting de van oorsprong Egyptische Moslimbroederschap in de achterliggende decennia, onder meer tijdens de Arabische opstanden van tien jaar geleden, is dan ook niet uit de lucht komen vallen.

Bekeerlingen

Een van de Egyptische gasten in Doha is Omar Abd al-Kafi. Dat is een Egyptische islamprediker die in eigen land niet welkom is en normaal verblijft in de Verenigde Arabische Emiraten. In Qatar richt hij zich de komende weken op de dawah.

De bekendste en ook meest omstreden moslim-apologeet die nu op uitnodiging gedurende het WK in Qatar verblijft, is zonder twijfel Zakir Naik. Dat is een islamitische geleerde uit India die het polemische gesprek met onder meer christenen tot zijn specialiteit heeft gemaakt. Ook hij is niet meer welkom in zijn eigen land; hij woont tegenwoordig in Maleisië. In India lopen aanklachten tegen hem wegens witwassen en het verheerlijken van terrorisme.

Voor Qatar is dat geen probleem: daar geeft Zakir Naik gedurende de komende weken tal van lezingen over de zegeningen van de islam. Opgetogen volgelingen hebben filmpjes op YouTube geplaatst waarop mensen in de aanwezigheid van Zakir Naik de islamitische geloofsbelijdenis opzeggen. Ze moeten dienen als bewijs dat de eerste vier bekeerlingen al een feit zijn – terwijl de prediker nog maar net is gearriveerd in Qatar.

Evangelisatie

Maar in Qatar wordt niet alleen islamitische zending bedreven gedurende de weken van het WK voetbal. Ook diverse christelijke groeperingen hebben zich voorbereid om de komende weken zoveel mogelijk mensen in Qatar bekend te maken met het Evangelie.

Zo zijn er teams die overal in de hoofdstad Doha QR-codes verspreiden die naar christelijke bronnen verwijzen. Andere teams zijn tijdens het toernooi aanwezig om in persoonlijke contacten het Evangelie te delen. Uiteraard willen zij niet in de openbaarheid komen, want in tegenstelling tot de islamitische predikers zijn zij zeker niet op uitnodiging van de Qatarese overheid gekomen. Ze doen hun werk daarom onder de radar.

In Qatar zijn ook officiële kerken, bedoeld voor buitenlanders. Die kerken werken niet samen met de evangelisatieteams, om de eenvoudige reden dat ze dat niet mogen van de overheid. Toch hopen ook deze kerken dat het WK een uitgelezen kans zal blijken te zijn voor het Evangelie. „We verwachten een grote beweging van de Heilige Geest tijdens het WK”, zei een optimistische ouderling van een protestantse kerk in Qatar tegen Open Doors.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer