Binnenland

Adviesraad: geef gemeenten meer tijd voor asielwet

De voor het ministerie van Justitie en Veiligheid belangrijke Adviesraad Migratie is overwegend positief over het kabinetsvoorstel voor de nieuwe asielwet, ook wel bekend als de spreidingswet. Het zou beter zijn om de gemeenten wat meer tijd te geven om genoeg opvangplekken voor asielzoekers te realiseren en er kunnen nog wat onderlinge afspraken verbeterd worden, vindt de raad. Maar in grote lijnen zijn de adviseurs positief.

ANP
23 November 2022 18:44

„De Adviesraad Migratie heeft de afgelopen jaren meermaals geadviseerd over de inrichting van een duurzaam, en flexibel asielstelsel. De doelstellingen en uitgangspunten van het wetsvoorstel komen in de kern overeen met die uit onze adviezen.” Er zouden wel betere afspraken gemaakt kunnen worden over de vergoeding van allerlei kosten. Ook zou het volgens de Adviesraad beter zijn als na vier jaar het toezicht op de verdeling van asielzoekers over het land niet automatisch overgedragen wordt van de regering naar de Gedeputeerde Staten in de provincies.

Voordat de spreidingswet van kracht kan worden, moet die eerst een aantal stappen doorlopen. Momenteel ligt de wet voor ter consultatie. Dat wil zeggen dat allerlei organisaties en ook burgers online kunnen laten weten hoe ze erover denken. Die mogelijkheid sluit om middernacht van woensdag op donderdag.

Het College voor de Rechten van de Mens laat weten verheugd te zijn dat het wetsvoorstel tot stand is gekomen. Toch heeft het college nog een aantal punten van zorg. Zo moet er meer aandacht zijn voor de kwaliteitseisen waaraan opvanglocaties moeten voldoen en moet de werking van de wet snel worden geëvalueerd.

Ook volgens VluchtelingenWerk Nederland moeten er kwaliteitseisen geformuleerd worden waar het COA en de gemeentelijke opvang aan moeten voldoen. Verder vindt de organisatie dat de wet kansen biedt, maar dat deze uitermate complex en bestuurlijk omslachtig is. De Werkgroep Kind in azc hoopt dat de wet „een stevige basis legt onder de asielopvang in Nederland”, maar vraagt ook om kwaliteitsnormen „voor fysieke, sociale en mentale veiligheid voor kinderen”.

Het kostte staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) grote moeite om met de coalitiepartijen afspraken te maken over de spreidingswet. Dat kwam vooral doordat de VVD dwars lag. Het gevoeligste punt aan de wet is de mogelijkheid dat de regering gemeenten kan dwingen om een vooraf vastgesteld aantal asielzoekers op te vangen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer