Binnenland

Kabinet: subsidie voor vrachtwagens op waterstof en tankstations

Het kabinet wil zorgen dat waterstof voet aan de grond krijgt met subsidies voor vrachtwagens die rijden op deze potentieel klimaatvriendelijke brandstof en bijbehorende tankstations. Dat schrijft staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) in een brief aan de Tweede Kamer. De bewindsvrouw trekt 22 miljoen euro uit voor de regeling en verwacht dat die begin 2024 van start gaat.

ANP
22 November 2022 12:15Gewijzigd op 22 November 2022 12:58

Tijdens de klimaattop in Glasgow vorig jaar heeft het kabinet samen met een aantal andere landen beloofd dat nieuwe vrachtwagens vanaf 2040 geen uitlaatgassen meer mogen uitstoten. Heijnen wil dat onder meer bereiken door de voertuigen op waterstof te laten rijden. „Zwaar verkeer kan op waterstof veel kilometers maken, zonder uitlaatgassen”, zegt de staatssecretaris.

Momenteel wordt de brandstof echter weinig gebruikt. In Nederland rijden nog niet zoveel vrachtwagens rond op waterstof en gezien het geringe aantal tankstations is het voor transportbedrijven ook niet interessant om deze aan te schaffen. Heijnen spreekt van een kip-en-eiprobleem, omdat het weinig zin heeft om tankstations te bouwen op waterstof als er amper vrachtwagens zijn die daarop rijden. Ze wil daar verandering in brengen met deze subsidieregeling.

De staatssecretaris wil voor elk tankstation dat ze subsidieert 20 tot 25 vrachtwagens op waterstof de weg op krijgen. Dit moet in één klap zorgen voor vraag en aanbod van waterstof. Met de regeling kunnen naar schatting op vijf tot tien plekken tankstations worden gebouwd. Dat komt neer op een bijbehorende subsidie voor maximaal 250 vrachtwagens. Momenteel zijn er veertien waterstoftankstations in het land, maar die zijn lang niet allemaal ingericht op vrachtwagens.

Bij de verbranding van waterstof komen geen broeikasgassen vrij, maar de brandstof is niet per definitie duurzaam. Waterstof kan namelijk ook worden geproduceerd door gebruik te maken van aardgas. Daarbij komt het broeikasgas CO2 vrij, dat eventueel ondergronds kan worden opgeslagen. Waterstof kan ook klimaatneutraal worden geproduceerd met groene stroom die bijvoorbeeld is opgewekt door windturbines.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer