Overijssel wijst kritiek Haagse ambtenaren van de hand
Overijssel is verontwaardigd over kritiek van ambtenaren van stikstofminister Christianne van der Wal op het beleid van de provincie met betrekking tot PAS-melders.
Uit een interne notitie, die is ingezien door vakblad Boerderij, zou blijken dat Overijssel kan afzien van handhaving bij de PAS-melders, maar de mogelijkheden die daarvoor zijn niet benut. Overijssel zou bijvoorbeeld het zogeheten extern salderen –afgelopen zomer opgeschort– weer kunnen toestaan.
PAS-melders zijn ondernemers, vooral boeren, die alsnog een natuurvergunning moeten aanvragen doordat het vroegere Programma Aanpak Stikstof in 2019 sneuvelde bij de Raad van State. De overheid wil hen legaliseren, maar er is nog altijd te weinig stikstofruimte om hen tegemoet te komen.
Zaterdag plaatste de provincie op sociale media een reactie op het artikel van Boerderij. De provincie legt uit dat de PAS-melders niet geholpen zijn met een vergunning die door de rechter weer wordt vernietigd. Het is nodig dat de stikstofuitstoot omlaag gaat, en dat is volgens Overijssel een verantwoordelijkheid van het ministerie.
„Kritiek op onze keuzes mag altijd, maar dan wel gewoon door contact te hebben”, zei de Overijsselse landbouwgedeputeerde Gert Harm ten Bolscher maandag desgevraagd. „Wij willen vooral geen nieuwe geitenpaadjes maar een robuuste oplossing.”
Overijssel heeft tot nu toe aan drie veehouders en twee biovergisters handhaving aangezegd. Zij moeten de stikstofuitstoot verminderen, anders dreigen forse boetes. Deze aanpak leidde vorige week tot een wilde protestactie van boeren bij het provinciehuis in Zwolle.
Overijssel heeft een oplossing uitgewerkt, waarmee handhavingsverzoeken van milieuorganisaties tegen PAS-melders voorlopig afgewezen zouden kunnen worden. PAS-melders zouden zelf alvast stikstofruimte moeten kopen, maar nog even wachten met een aanvraag van een natuurvergunning, totdat extern salderen weer mogelijk wordt. Deze oplossing heeft de provincie voorgelegd aan minister Van der Wal.
Een woordvoerder van Van der Wal kon maandagochtend nog geen reactie geven.
Plan B
De impasse in de aanpak van de stikstofcrisis kan alleen worden doorbroken met het inslaan van een nieuwe koers. Dat constateren voormalig bestuurders en hoogleraren volgens Trouw in een brief aan het kabinet. Zij omarmen het plan voor grondgebonden veehouderij van voormalig milieuambtenaar Johan Sliggers, met een maximum aantal dieren per hectare.
Eerdere adviezen over de stikstofcrisis, zoals dat van boerenorganisatie LTO, biologische boeren of stikstofbemiddelaar Johan Remkes, gingen vooral over een bijstelling van de koers van het kabinet. Deze groep prominenten wil het probleem compleet anders aanvliegen na de constatering dat het kabinet niet verder komt.