Binnenland

D66 wil één loket voor jongeren met mentale problemen

Jongeren met mentale problemen moeten veel makkelijker hulp kunnen vinden, vindt D66. De coalitiepartij wil daarom dat er één Eerste Hulp voor Jongeren komt, waar jongeren naar kunnen bellen of mee kunnen chatten, ongeacht hun leeftijd en de ernst van hun problemen.

ANP
21 November 2022 07:09Gewijzigd op 21 November 2022 11:29

Meer dan een op de drie jongeren kampt met psychische klachten, van stress tot depressie of zelfs suïcidale gedachten. „Het lijkt wel een epidemie”, zegt D66-Kamerlid Rens Raemakers. „Zoveel jongeren lijden onder prestatiedruk, stress en depressies. Ze hebben ook veel op hun bord.”

Het is volgens Raemakers al lastig genoeg om hulp te vragen, maar jongeren weten soms ook goed waar ze moeten aankloppen. Hij pleit voor één duidelijk loket, waarbij jongeren van alle leeftijden terechtkunnen. Vanuit daar moeten ze dan geholpen worden.

Raemakers zal zijn voorstel maandag doen tijdens een debat met onder anderen staatssecretaris Maarten van Ooijen over de jeugdzorg. Het belooft een fel debat te worden. De kwaliteit van de jeugdzorg is ondermaats, de wachtlijsten lang en het personeelstekort groot. Veel Kamerleden verliezen hun geduld, en willen dat het kabinet ingrijpt.

De Kindertelefoon is blij met de oproep van D66. Tijdens de coronapandemie kreeg de organisatie steeds meer signalen van 16-plussers met mentale problemen. Daarom richtte de Kindertelefoon vorig jaar een supportlijn voor jongvolwassenen op, genaamd Alles Oké?. De organisatie wil nu met andere aanbieders van laagdrempelige hulp aan jongeren „bestaande goed functionerende voorzieningen doorontwikkelingen en met elkaar verbinden zodat het duidelijk is waar ze terecht kunnen en zo min mogelijk tussenstappen hoeven te zetten om geholpen te worden”.

Belangenclub voor patiënten in de geestelijke gezondheidszorg MIND is kritisch op het idee van de regeringspartij. Het probleem is volgens een woordvoerster niet zozeer dat onduidelijk is waar jongeren met ernstige psychische problemen terechtkunnen (de huisarts), maar de wachtlijsten voor hulp die daarna volgen. Voor de jongeren die met een lichtere vorm van ondersteuning geholpen zijn, is ook een nationaal loket niet de oplossing volgens MIND. „Jongeren moeten juist laagdrempelig en lokaal toegang hebben tot bijvoorbeeld lotgenotencontact.” Dat kan in een jeugdcentrum, of zelfs op school. Een onlineplatform is er bovendien al: Jongeren Hulp Online. „We hoeven echt het wiel niet helemaal opnieuw uit te vinden.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer