Binnenland

Misdaad profiteert van kansen die overheid biedt

De georganiseerde misdaad profiteert „bij uitstek" van de kansen die de overheid en het bedrijfsleven criminelen bieden. Er zijn voorbeelden dat economische belangen bij wet– en regelgeving voorrang krijgen boven het veiligheidsbelang. Dit verhindert dat maatregelen worden genomen om de risico’s van criminaliteit zo klein mogelijk te houden.

ANP
6 January 2005 13:13Gewijzigd op 14 November 2020 02:04

Dit blijkt uit een onderzoek van de Stichting Maatschappij, Veiligheid en Politie (SMVP), dat in opdracht van het college van procureurs–generaal van het openbaar ministerie (OM) is gedaan. De top van het OM had al aanwijzingen dat economische belangen vaak voorrang kregen boven het belang van veiligheid.

Uit het onderzoek van de SMVP blijkt verder ook dat slordige wetgeving, nonchalance van organisaties en onduidelijke administratieve of bestuurlijke regels, de misdaad in Nederland in de kaart speelt. In deze studie is concreet nagegaan of economische belangen de aanpak van de georganiseerde criminaliteit in de weg staan.

Uit onderzoeken van de voormalige kernteams van de politie, voorlopers van de nationale recherche, is geregeld naar voren gekomen dat er spanning bestaat tussen economische belangen en de bestrijding van georganiseerde misdaad. Zowel bij private ondernemingen als bij overheidsinstanties bleken veiligheidsbelangen vaak in „een heftige concurrentiestrijd te zijn verwikkeld met andere, volgens de onderzoekers overigens ook zeer legitieme belangen".

Het onderzoek geeft geen antwoord op de vraag in hoeverre bij het vaststellen van beleid en de uitvoering ervan wel of geen rekening is gehouden met de gevolgen ervan op het terrein van de georganiseerde criminaliteit. „De onderzochte voorbeelden bevatten wel aanwijzingen dat het veiligheidsbelang in elk geval niet het zwaarst woog", concludeert het rapport.

Georganiseerde criminaliteit doet zich voor waar de gelegenheid zich aandient, weten de onderzoekers. En die gelegenheid is er in Nederland, constateren ze. „Nederland heeft een uitstekende (financiële) infrastructuur en daarvan profiteert niet alleen het legale zakenleven, maar ook de illegale handel. De problemen die in dit onderzoek centraal staan, doen zich dan ook vooral voor in de transportsector en op financieel terrein. Het zijn vooral de ministeries van Economische Zaken, Financiën en Verkeer en Waterstaat die hierin een rol spelen."

De misdaad maakt specifiek gebruikt van wet– en regelgeving die is bedoeld om legale economisiche bedrijvigheid mogelijk te maken. Ook misbruiken criminelen het ontbreken van wetten of regels en profiteren ze van het ontbreken van een goede controle, omdat die in strijd met economische doelen is. Volgens het onderzoek bemoeilijken het ontbreken van goede controle, de huidige privacywetgeving en het gebrek aan medewerking van bedrijven en instellingen, de opsporing.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer