PvdD: met actiegroepen praten over vormen van klimaatprotest
Burgerlijke ongehoorzaamheid om aandacht te vragen voor de gevolgen van klimaatverandering hoort niet thuis bij de Partij voor de Dieren (PvdD), zegt die partij. Maar de PvdD wil wel praten met leden die ook lid zijn van Extinction Rebellion of andere actiegroepen „om te kijken: hoe kunnen we het activistische gezicht van de partij naar een volgende fase brengen”.
Dat heeft secretaris Elze Boshart gezegd op het partijcongres van de partij in Den Bosch. Daarop zou, net als op een eerder congres, een motie worden besproken over vreedzame burgerlijke ongehoorzaamheid, waarbij de wet wordt overtreden zonder dat daarbij geweld wordt gepleegd. Erik Lu, initiatiefnemer van het voorstel, vroeg de partij om op een volgend congres een spreker uit te nodigen die ervaring heeft met deze vorm van verzet, en om ook volksvertegenwoordigers te informeren „op welke manier geweldloze burgerlijke ongehoorzaamheid vanuit onze partij ondersteund kan worden”.
In overleg met het bestuur is het voorstel ingetrokken. Het bestuur wil met de initiatiefnemer en demonstranten in gesprek gaan over „het snijvlak van het actievoeren”. Boshart zei namens het bestuur wel „dat we het van belang vinden dat we binnen de wet blijven werken. Zodat we onze vrijheid om dat te doen waarborgen.”
Lu zegt desgevraagd blij te zijn met het compromis. Hij vindt het goed dat er over vormen van actievoeren wordt gesproken. Relatief veel PvdD-leden hebben zich ook aangesloten bij Extinction Rebellion. Maar waar die klimaatactiegroep apolitiek is en vindt dat de politiek veel te traag handelt om opwarming van de aarde te beperken, ligt hun manier van actie voeren voor PvdD-politici „gevoelig”, aldus de initiatiefnemer.
Extinction Rebellion vraagt aandacht voor de klimaatcrisis door te protesteren, en hierbij regelmatig de wet te overtreden. Zo blokkeren actievoerders met enige regelmaat openbare wegen. De groep noemt burgerlijke ongehoorzaamheid „een zeer effectieve manier om snelle veranderingen tot stand te brengen”. Klimaatactivisten gaan de laatste tijd overigens steeds verder met acties, bijvoorbeeld van Just Stop Oil, waarvan de activisten bekende kunstwerken bekladden.