Binnenland

Bij plan Landelijke Eenheid nadruk op veiliger maken werkomgeving

Bij het uitwerken van de splitsing van de Landelijke Eenheid van de politie in twee landelijke eenheden krijgt het scheppen van een veilige werkomgeving veel aandacht. Dat staat in het Korpstransitieplan dat vrijdag aan de Tweede Kamer is verstuurd.

ANP
18 November 2022 17:57

Het plan is het antwoord op de adviezen van de commissie onder leiding van Bernt Schneiders, die onderzoek deed naar de vraagstukken rond de Landelijke Eenheid. Het uitgangspunt voor de splitsing is dat volledige diensten, afdelingen en teams zoveel mogelijk volledig overgaan naar een van de twee nieuwe eenheden. Al zijn er taken die om maatwerk vragen. „Voor iedere medewerker is er straks plaats in één van de beide eenheden’, zegt politiechef Oscar Dros van de Landelijke Eenheid. „Formeel is sprake van een reorganisatie, maar de gevolgen voor medewerkers zijn naar verwachting beperkt.”

Dros legt uit dat de veranderingen moeten leiden tot een veilige werkomgeving met ruimte voor de menselijke maat en meer zorg voor elkaar. „Een omgeving waar volop ruimte is voor de ontwikkeling van het vak, de medewerkers en hun teams. Medewerkers moeten gaan merken dat er écht iets verandert.” Hij zegt dat in teamgesprekken duidelijk aan de orde zal komen wat gewenst en ongewenst gedrag is en dat voor aantasting van de sociale veiligheid of voor hardnekkige ongewenste patronen in de werkcultuur geen plaats is.

Binnen de Landelijke Eenheid is al langer sprake van een onveilige werkcultuur. Bij een aantal afdelingen zou sprake zijn van een pestcultuur en een verziekte sfeer. Vaak werd gewezen naar leidinggevenden. Drie werknemers die bij een speciale undercoverafdeling betrokken waren zijn uit het leven gestapt na conflicten op de werkvloer.

Schneiders stelde dat een groot deel van de problemen te wijten was aan de organisatiestructuur. Zijn commissie schetste een beeld van de Landelijke Eenheid als een grote, logge organisatie waar te weinig oog is voor persoonlijke omstandigheden.

Minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz vindt dat de korpsleiding vooral moet blijven werken aan het plan. De komende weken moet nog een aantal details uitgewerkt worden, ook zodat de commissie-Schneiders, die helpt bij de monitoring, kan controleren of het wel de goede kant op gaat.

Yeşilgöz schrijft in haar brief aan de Tweede Kamer dat de korpsleiding beloofd heeft de medewerkers en de politiebonden nauwer bij de uitvoering van de plannen te betrekken. De bonden vonden dat daar tot nu toe te weinig aandacht aan is besteed. Volgens de minister is de betrokkenheid van onder anderen politiemedewerkers en de bonden wel nodig. Verder is er nog te weinig geld beschikbaar om de plannen de komende jaren op een goede manier van de grond te krijgen. Yeşilgöz gaat pas kijken of er extra geld moet komen als over een paar weken de plannen nader zijn uitgewerkt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer