Musea veroorzaken geldzorgen kunstenaars door afgelasten Biënnale
Museum Het Valkhof in Nijmegen en Museum Arnhem hebben geldzorgen veroorzaakt bij meer dan veertig beeldend kunstenaars die waren ingehuurd voor de kunstmanifestatie Biënnale Gelderland. De manifestatie zou zaterdag van start gaan, maar de musea hebben de samenwerking met het curatorencollectief op pauze gezet omdat er te weinig inzicht zou zijn in hun bestedingen. De kunstenaars weten niet of zij nog betaald krijgen. Vakorganisatie Kunstenbond, die de curatoren bijstaat, is woedend en beticht de musea van „unfair practice”.
Biënnale Gelderland wordt elke twee jaar gehouden. Curatorencollectief P1 koos voor de editie van 2022 voor de wederopbouwperiode, omdat zowel Nijmegen als Arnhem zwaar beschadigd uit de Tweede Wereldoorlog kwamen en dus veel wederopbouwwijken hebben. Maar tijdens de organisatie zouden de curatoren „niet de gezochte transparantie hebben geboden met betrekking tot organisatie en bestedingen. Alle pogingen om hier verbetering in te krijgen zijn meermaals gestrand”, aldus Museum Het Valkhof, penvoerder van de Biënnale.
De Kunstenbond stelt dat meerdere malen de noodklok is geluid over het ontbreken van heldere budgetten en contracten. Curatoren en deelnemende kunstenaars zijn nu compleet verrast over het ontslag van het curatorencollectief, net voordat de manifestatie zou openen. „Ze zijn gesommeerd op te draaien voor alle financiële schade en er is gedreigd met terugvordering van hun loon”, aldus een woordvoerder van de Kunstenbond. Volgens de musea is geen sprake van ontslag en gaat een mediator juist proberen iedereen weer op één lijn te krijgen.
Het is de tweede grote kunstruzie in Gelderland in korte tijd. Onlangs betichtte het curatorenteam van de bekende modernekunstexpositie Sonsbeek in Arnhem het bestuur van die manifestatie van racisme, discriminatie en wangedrag. De jubileumeditie van Sonsbeek in 2024 gaat daarom zeer waarschijnlijk niet door, terwijl de lopende manifestatie is stilgelegd.