Binnenland

Brandweer: 35 procent huishoudens heeft koolmonoxidemelder

Slechts 35 procent van alle Nederlandse huishoudens heeft een koolmonoxidemelder, zegt de brandweer op basis van het Woononderzoek Nederland. De brandweer stelt dat mensen door de hoge energieprijzen mogelijk slechter hun woning ventileren en daardoor groter risico lopen op koolmonoxidevergiftiging deze winter.

ANP
16 November 2022 11:26

Volgens de brandweer sterven in Nederland elk jaar tien tot twintig mensen door een koolmonoxidevergiftiging. Honderden mensen belanden in het ziekenhuis. Koolmonoxide ontstaat bij een onvolledige ontbranding, die bijvoorbeeld het gevolg kan zijn van een kapotte cv-ketel. Het is giftig en je ruikt, ziet en proeft het niet. Het is daarom belangrijk een koolmonoxidemelder op te hangen, op de juiste plaats - niet alleen bij geisers en gaskachels, maar ook bij (moderne) cv-ketels, stelt de brandweer.

Het open zetten van een raam of andere manieren van ventileren zijn volgens de brandweer cruciaal om een koolmonoxidevergiftiging te voorkomen. Tegelijkertijd ziet de brandweer al langer dat mensen door de energiecrisis andere, goedkopere manieren zoeken om hun huis te verwarmen. Zo wordt er door de hoge gasprijzen bijvoorbeeld overgestapt op hout- en oliekachels. Die kunnen echter een bron van koolmonoxide zijn als ze niet goed verbranden.

Deze week start de brandweer samen met de Brandwondenstichting en het ministerie van Binnenlandse Zaken opnieuw een campagne om mensen bewuster te maken van de gevaren van koolmonoxide. Vanaf 1 april mag een gasverbrandingsinstallatie zoals als een cv-ketel alleen nog worden geïnstalleerd en onderhouden door gecertificeerde bedrijven. De brandweer hoopt dat het aantal slachtoffers van koolmonoxide daarmee „drastisch naar beneden gaat”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer