Economie

Provincies Utrecht en Gelderland boos op handelswijze Rijk bij opkopen stikstofruimte

Provinciale politici in Utrecht en Gelderland zijn zeer ontstemd over de manier waarop het Rijk stikstofruimte van boeren heeft opgekocht om verbreding van de A27 bij Amelisweerd, ten oosten van de stad Utrecht, mogelijk te maken.

Redactie economie
16 November 2022 10:21
De A27 bij Amelisweerd. beeld ANP, Robin van Lonkhuijsen
De A27 bij Amelisweerd. beeld ANP, Robin van Lonkhuijsen

Voor die plannen gebruikt Rijkswaterstaat de uitstoot van acht boerderijen: zes in Gelderland en twee in Utrecht. Dat gebeurde zonder bestuurlijk overleg vooraf, meldde Trouw woensdag.

Het is opvallend dat de kwestie nu zo opspeelt, want de uitkoop van de acht boeren was in augustus al bekend. Daarover uitte de Utrechtse gedeputeerde Mirjam Sterk (CDA) ook toen al haar onvrede. Toch begrijpt ze de actuele woede van de Utrechtse volksvertegenwoordiging wel.

De Gelderse Provinciale Staten zouden woensdag een spoeddebat hebben over de kwestie. De vijf coalitiepartijen en de SGP zijn furieus over de handelwijze van het ministerie en roepen de provincie op om te weigeren de natuurvergunningen van die bedrijven in te trekken.

Als de provincie de vergunningen inderdaad niet intrekt, komt er geen stikstofruimte vrij en heeft het ministerie niets aan de aankoop. De coalitiepartijen in Gelderland noemen de handelswijze van het Rijk „zeer kwalijk” in een gezamenlijk voorstel.

Geschonden

Overheden hebben sinds het uitbreken van de stikstofcrisis afspraken met elkaar gemaakt over het extern salderen: het opkopen van boerderijen om de vrijkomende stikstofruimte elders te gebruiken. Maar het is volgens ChristenUnie, VVD, CDA, PvdA, GroenLinks en SGP in Gelderland niet de bedoeling om stikstofruimte te sparen. Het ministerie zou al sinds 2021 Gelderse bedrijven hebben opgekocht voor de verbreding van de A27, terwijl daar al vele jaren over wordt onderhandeld.

Bovendien is Gelderland de provincie met de grootste problemen met stikstof en natuur. Volgens de boze politici heeft Gelderland vrijkomende stikstofruimte zelf hard nodig. „Het is toch wel opmerkelijk dat bedrijven dicht bij de Veluwe worden opgekocht om tientallen kilometers verderop in een andere provincie nieuwe uitstoot mogelijk te maken”, stellen zij.

Het ministerie zou de afspraken over extern salderen hebben geschonden. Ook zijn de provinciale spelregels over sloop en herbestemming van stikstofbelasters niet nageleefd. „Die regels zijn er niet voor niets: ze moeten criminaliteit en verloedering in het buitengebied voorkomen”, aldus de provincie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer