Spyware domineerde computeroverlast
De thuisgebruiker van pc’s heeft vorig jaar het meest last gehad van spyware of adware. Inmiddels hebben zich op elke computer ten minste dertien van dergelijke programmaatjes genesteld die het gedrag van de gebruiker bespioneren om gegevens af te snoepen of om reclame-uitingen in beeld te kunnen brengen.
Dit zegt virusbestrijder McAfee in een rapport over de bedreigingen die de veiligheid in de computerwereld vorig jaar parten speelden. Spyware en adware zijn inmiddels een groter gevaar dan bijvoorbeeld de verspreiding van virussen via e-mail, stelt de onderneming, omdat de consumenten zich er nog nauwelijks tegen hebben gewapend en er niet alert op zijn.Ongeveer 60 tot 70 procent van de computergebruikers heeft overlast van spyware en adware, zei antivirusspecialist M. van Oers woensdag in een toelichting op het onderzoek. Sterk in opkomst zijn programmaatjes die zoekopdrachten op internet manipuleren, waar commerciële sites de vruchten van plukken.
Vorig jaar nam ook het aantal virussen sterk toe, maar dat werd voor een groot deel veroorzaakt door de oorlog die in de eerste maanden woedde tussen de makers van Netsky en Bagle. Zij wilden elkaar de loef afsteken door steeds nieuwe versies te verspreiden. In totaal gaf McAfee in 2004 46 virussen een hoge risicobeoordeling. In 2003 waren dat er nog twintig.
Als gevaarlijke nieuwkomer bij de cybercriminaliteit typeert het onderzoek het zogenoemde ”phishing”. Computergebruikers krijgen daarbij op het oog bonafide e-mails, van bijvoorbeeld hun thuisbank of creditcardmaatschappij, waarbij zij worden uitgenodigd hun gegevens in te vullen zodat ze bijvoorbeeld gebruik kunnen maken van een nieuwe dienst. Daarachter schuilen juist vaak criminelen die er alleen maar op uit zijn mensen gegevens te ontfutselen. Vooral in Noord-Amerika is daardoor het aantal ’virtuele bankovervallen’ sterk toegenomen.
In Nederland zijn grote phishing-aanvallen niet waargenomen. Dat kan nog komen, aldus Van Oers. „De trends komen meestal uit de Verenigde Staten overwaaien.” Voor phishing bestaat volgens de antivirusexpert een simpele remedie. „Gewoon dergelijke mails niet beantwoorden.”