Visser krijgt in voorjaar compensatie voor dure brandstof
Het kabinet trekt 10 miljoen euro uit om vissers te helpen die door de hoog opgelopen brandstofprijzen in de problemen zitten.
Deze ondernemers kunnen een tegemoetkoming krijgen van maximaal 30.000 euro over een periode van drie jaar, meldde minister Piet Adema (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) dinsdag aan de Tweede Kamer.
De minister streeft ernaar de regeling „zo snel mogelijk” open te stellen. Hij mikt daarbij op het eerste kwartaal van 2023.
Visserijorganisaties roepen al maanden om een vorm van compensatie voor de dure brandstof. Voor tientallen kotters is het niet of nauwelijks rendabel om uit te varen. Adema’s voorganger Henk Staghouwer zegde begin juli tijdens een werkbezoek aan Urk toe dat er een regeling zou komen. Diverse andere landen in Europa kennen al een vorm van steun voor hun vissers.
Ook de Tweede Kamer dringt al maanden aan op hulp voor vissers die door onder meer de dure brandstof en verlies van visgronden door de komst van windmolenparken op zee niet meer uit de kosten kunnen komen. Er liggen honderden miljoenen klaar om de sector te saneren en te verduurzamen, maar de uitwerking van dat pakket dreigt voor veel vissers te laat te komen.
„Ik ben me ervan bewust dat de hoogte van de steun geen kostendekkend effect zal hebben voor de sector”, schrijft Adema aan de Kamer. Hij hoopt wel dat het de druk van de hoge prijzen iets kan verlichten.
De Nederlandse Vissersbond sprak dinsdag in een tweet van „een hoopvol bericht.” Beleidsmedewerker Durk van Tuinen wijst er in De Telegraaf echter op dat Brussel 300.000 euro steun toelaat en dat een land als Frankrijk die kant al op gaat.