Google betaalt boete van honderden miljoenen om locatiedata
Alphabet, het moederbedrijf van Google, heeft ingestemd met het betalen van een boete van in totaal 391,5 miljoen dollar voor het ongeoorloofd gebruikmaken van locatiedata van gebruikers van de dienst. De boete is betaald aan tientallen Amerikaanse staten, maakte procureur-generaal Dana Nessel bekend.
„Google haalt het grootste deel van zijn inkomsten uit het gebruik van de persoonlijke gegevens van degenen die via browsers van het bedrijf zoeken en gebruikmaken van de apps. Het onlinebereik van het bedrijf stelt het in staat om consumenten te targeten zonder dat ze dit weten of hiervoor toestemming hebben gegeven”, zei Nessel in een verklaring.
De zaak rond de problemen met de instellingen van de locatiegeschiedenis werd aangespannen in 2018 na een artikel van het Amerikaanse persbureau Associated Press. Daarin stond dat „Google je bewegingen volgt, zelfs als je expliciet zegt om het niet te doen”.
Volgens een woordvoerder van Google gingen de beschuldigingen over beleid van het bedrijf dat inmiddels allang is aangepast. Toch komt het concern er bij de schikking niet van af met een geldbetaling alleen. Google moet in het vervolg transparanter zijn richting consumenten over wanneer de zogenoemde locatietracking plaatsvindt en gebruikers op een speciale webpagina gedetailleerde informatie geven over de locatiegegevens, heeft het kantoor van de procureur-generaal laten weten.
Het bijhouden van locatiegegevens ligt extra gevoelig in de Verenigde Staten sinds het Amerikaanse Hooggerechtshof in juni dit jaar het landelijke recht op abortus ongedaan heeft gemaakt. Autoriteiten zouden de gegevens kunnen gebruiken om bijvoorbeeld vrouwen te volgen die daarom kiezen een abortus te laten doen in een andere staat. Vanwege die zorgen kondigde Google eerder al aan gegevens van mensen die op gevoelige locaties waren geweest, waaronder abortusklinieken, automatisch te verwijderen.