Binnenland

Uslu: weghalen Leids schilderij zaak van universiteit

Staatssecretaris voor Cultuur Gunay Uslu kan zich niet opwinden over de recente verwijdering van een schilderij van sigaren rokende oudere heren uit het Academiegebouw van de universiteit in Leiden. Het kunstwerk van Rein Dool toont een bestuurscollege uit de jaren zeventig, toen voornamelijk mannen de dienst uitmaakten en er ook nog lustig op los rookten.

ANP
14 November 2022 17:44Gewijzigd op 14 November 2022 20:08

Sommigen op de universiteit vonden volgens mediaberichten de voorstelling niet meer van deze tijd en konden deze niet meer aanzien, waarop ze werd weggehaald. Uslu zei op vragen van Martin Bosma van de PVV niet over de inrichting van de universiteit te gaan, maar het wel boeiend te vinden hoe kunst discussie op gang kan brengen.

Er kan later anders naar kunst worden gekeken en ze vertrouwt in de Leidse kwestie op de kracht van de universiteit om het gesprek over de zaak te voeren, zei ze tijdens de behandeling van de cultuurbegroting door de Tweede Kamer. Bosma, die sprak van het „verlangen om de geschiedenis te veranderen”, vroeg waarom ze het niet gewoon opnam voor de vrijheid van kunstenaars, die volgens hem „fundamentele verdediging” verdient. „Dat doe ik wel”, aldus de bewindsvrouw, maar de affaire in Leiden „is aan de universiteit zelf”. Van de discussie kunnen we ook leren en we kunnen er in elk geval aan zien hoe kunst ons kan doen nadenken, vindt Uslu.

Kunstenaar Rein Dool vindt de reden van het weghalen van het schilderij „heel bekrompen”, zegt hij in een reactie. Hij noemt het werk een spiegel van de tijd. „Het schilderij herinnert aan die tijd.” Hoewel hij de situatie rond het schilderij „jammer” noemt, vindt hij het „ergens ook wel leuk”. „Ik heb nog nooit zoveel aandacht voor dit schilderij gehad.”

De staatssecretaris noemde kunst tijdens het debat in een ander verband „een fundament” onder de samenleving, dat je pas echt mist als het er niet meer is. We hebben de denkkracht van kunstenaars ook nodig bij maatschappelijke vraagstukken, zei ze onder meer. Makers verdienen een „ereplek”.

Ze wil zich verder inzetten voor een eerlijke betaling van mensen in de sector, iets waar het nu nog wel eens aan schort. In 2025 wil ze daarvoor ook financieel extra over de brug komen. Dan moeten er wel goede afspraken over zijn gemaakt in het veld, want anders zou het voor ‘fair pay’ bedoelde geld naar andere dingen kunnen gaan en dat is echt niet de bedoeling.

Uslu gaat ook samen met het ministerie van Volksgezondheid kijken naar de eventuele meerwaarde die Kunst op recept kan hebben. Dit is een experiment waarin artsen patiënten doorverwijzen naar kunstactiviteiten om zo met name psychosomatische klachten te verminderen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer