Japanse tiener wint Kindervredesprijs
Een 17-jarig meisje uit Japan heeft dit jaar de Kindervredesprijs gekregen. Rena Kawasaki uit Osaka zet zich in voor de politieke betrokkenheid van jongeren in haar land. „Kinderen en jongeren in Japan worden nauwelijks gezien en gehoord en kunnen zichzelf niet zijn”, stelt kinderrechtenorganisatie KidsRights, de organisatie achter de prijs. Die werd uitgereikt in Den Haag.
De organisatie KidsRights is in 2003 opgericht door Marc Dullaert, die van 2011 tot 2016 Kinderombudsman was. Dullaert noemt de winnares „een grensverleggende pionier in haar land, die ervoor zorgt dat de stem van jongeren wordt gehoord en die omzet in tastbare impact en betere kansen voor zowel haar eigen als toekomstige generaties”.
De Internationale Kindervredesprijs ging vorig jaar naar twee broers uit India voor hun inzet tegen vervuiling in hun thuisstad Delhi. Onder de eerdere winnaars zijn de Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg (2019) en de Pakistaanse Malala Yousafzai (2013), die zich inzet voor het recht van meisjes om naar school te gaan. Vanwege haar inzet werd ze in 2012 door een Talibanstrijder in haar hoofd geschoten. In 2014 kreeg ze de Nobelprijs voor de Vrede.
De eerste Kindervredesprijs werd uitgereikt in 2005. De winnaar krijgt een beurs om een opleiding te volgen en een projectfonds van 100.000 euro. De helft van dat geld investeert KidsRights in het thema waarmee de winnaar van de prijs zich bezighoudt en de andere helft gaat naar projecten van andere jonge activisten.
De prijs wordt elk jaar uitgereikt door een winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede. Dit jaar gebeurde dat door Tawakkol Karman uit Jemen, die de beroemde prijs in 2011 ontving.