Buitenland

Xi en Biden bespreken drie uur lang conflicten en mensenrechten

De Chinese president Xi Jinping en de Amerikaanse president Joe Biden hebben zo’n drie uur met elkaar gesproken in Indonesië. Ze hadden het onder andere over Taiwan, de mensenrechten in China en de situatie in Oekraïne.

ANP
14 November 2022 11:12Gewijzigd op 14 November 2022 15:17
beeld AFP, Saul Loeb
beeld AFP, Saul Loeb

Het is voor het eerst sinds Biden president is dat de twee leiders elkaar fysiek spreken. Die ontmoeting vond plaats op het eiland Bali, waar beide leiders zijn voor de G20-top van dinsdag en woensdag. Voorafgaand aan het langverwachte gesprek schudden ze elkaar de hand voor een fotomoment. De presidenten spraken over de noodzaak te blijven communiceren om conflicten te vermijden en wereldwijde problemen op te lossen zoals klimaatverandering en voedseltekorten.

Tegelijkertijd had Biden een aantal lastige kwesties te bespreken met Xi. Hij heeft bijvoorbeeld zijn zorgen geuit over de mensenrechtensituatie in Tibet, Hong Kong en Xinjiang, waar vrijheden ernstig ingeperkt zijn en grote groepen worden onderdrukt.

Ook hebben de twee gesproken over de gespannen situatie rond Taiwan. De relatie tussen de VS en China kwam hevig onder druk te staan toen toppolitica Nancy Pelosi deze zomer een bezoek bracht aan Taiwan. Beijing beschouwde dat als een provocatie en reageerde woedend. Xi waarschuwde de VS om niet „de rode lijn” over te gaan en dat de kwestie Taiwan een binnenlandse aangelegenheid is. Volgens Biden ondermijnt China’s agressieve politiek juist de vrede in die regio en moet het niet onder druk de huidige status quo proberen aan te passen.

Biden heeft verder ook de Russische oorlog in Oekraïne aangesneden en de nucleaire dreiging die uitgaat van Noord-Korea. De VS vinden dat China zich moet uitspreken tegen Rusland en dat ze gezamenlijk de macht van Pyongyang zouden moeten inperken. Beide presidenten waren het met elkaar eens dat het nooit tot een nucleaire oorlog mag komen. Xi zei ook over de situatie in Oekraïne „zeer bezorgd” te zijn.

De Chinese president wilde het ook hebben over de economische concurrentiestrijd waar de twee grootmachten in verwikkeld zijn. Hij denkt dat deze rivaliteit slecht is voor beide landen en pleit voor een gezondere vorm van concurrentie, waarbij het doel niet is de economie van de ander kapot te maken.

Ze spraken elkaar eerder telefonisch of via een videoverbinding, maar de coronapandemie en de vermeende afkeer van Xi voor buitenlandse reizen stonden een fysieke ontmoeting van de leiders van de twee grootste economieën ter wereld in de weg.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken reist binnenkort naar China voor een vervolggesprek.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer