Politiek

Kabinet past voorwaarde energiesteun mkb aan

Den Haag. Het kabinet versoepelt een van de voorwaarden van de Tegemoetkoming Energiekosten (TEK) – de steunregeling die is opgetuigd voor mkb’ers bij wie de energierekening hoog oploopt.

Redactie politiek
10 November 2022 10:46

Dat schreef minister Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) woensdag aan de Tweede Kamer. Ondernemers komen in aanmerking voor de TEK als hun energiekosten minimaal gelijk zijn aan zeven procent van de omzet. In een vorige versie van de regeling moest dat minstens 12,5 procent zijn.

Andere voorwaarden blijven ongewijzigd. Zo blijft gelden dat een mkb’er minimaal 5000 kuub gas of 50.000 kilowattuur stroom moet verbruiken. Ook mag een onderneming niet meer dan 250 werknemers in dienst hebben en geldt een maximale jaaromzet van 50 miljoen euro.

Volgens minister Adriaansens verandert de doelgroep voor de regeling niet door de aanpassing, maar wordt die er wel beter door bereikt. Naar schatting zo’n 41.000 bedrijven die veel energie verbruiken, bijvoorbeeld bakkers en tuinders, zullen ervan profiteren. Per bedrijf is maximaal 160.000 euro beschikbaar. De totale kosten van de regeling worden nu geschat op 1,65 miljard euro.

Adriaansens meldt verder dat voor tuinbouwers hetzelfde maximumbedrag gaat gelden als voor andere ondernemers. Zij zouden in verband met staatssteunregels eerst maximaal 62.000 euro subsidie mogen ontvangen, maar in EU-verband is afgesproken dat die beperking vervalt.

„Aanhouden en blijven hameren helpt. Goed nieuws dat de energiesteun voor mkb’ers eindelijk verruimd wordt”, reageert SGP-Kamerlid Stoffer. De SGP’er benadrukt echter dat de energiesteun eerder moet worden uitgekeerd dan het tweede kwartaal van 2023 waar kabinet nu op aankoerst.

Bakkersvereniging NVOB vindt de aanpassing „toch wat tegenvallen”, aldus directeur Zengerink. „De drempel blijft erg hoog voor ambachtelijke bakkers.” Volgens Zengerink hebben bakkers nu eigenlijk bijna baat bij het laten toenemen van hun energiekosten, zodat ze aanspraak kunnen maken op de vergoeding. „Dat kan niet de bedoeling zijn.”

VNO-NCW en MKB-Nederland dringen op hun beurt aan op een hogere maximumvergoeding. „Voor veel energie-intensieve bedrijven, zoals baksteenproducenten, koelbedrijven en de grafische industrie, is 160.000 euro slechts een druppel op de gloeiende plaat”, aldus de organisaties.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer