Nieuwe EU-sancties na ophangen oppositieleiders Myanmar
De Europese Unie legt de junta in Myanmar nieuwe strafmaatregelen op nu de mensenrechtenschendingen er blijven aanhouden. De sancties treffen de militaire regering van het land en nog eens negentien hoge functionarissen en legerofficieren.
De spiraal van geweld en de schendingen van de mensenrechten blijven sinds de staatsgreep van twee jaar geleden maar verergeren, constateren de EU-landen. Afgelopen zomer hing de junta vier politieke tegenstanders op. Daarom zou het tijd zijn voor een inmiddels vijfde ronde van strafmaatregelen.
De EU straft onder meer de zogeheten Staatsbestuursraad, het kabinet van de junta. Dat geldt ook voor de handelsminister van het regime, de belangrijkste opperrechter en een aantal topambtenaren, legercommandanten, zakenlieden en kiesraadleden. Ze mogen de EU niet langer in en bezittingen in Europa worden bevroren. Ook kunnen Europeanen geen zaken meer met ze doen.
De unie nam al eerder maatregelen tegen de militairen, die begin 2021 de democratisch gekozen Aung San Suu Kyi aan de kant schoven en de macht grepen. Op de Europese sanctielijst staan nu 84 personen en elf organisaties uit de Zuidoost-Aziatische dictatuur.