Buitenland

Jakarta: Snelle ontwapening Molukkers

Alle wapens op de Molukken moeten eind mei zijn ingeleverd en de politie van de archipel moet de ontwapening desnoods met harde hand afdwingen. Dit heeft de Indonesische minister van Veiligheid, Susilo Bambang Yudhoyono, donderdag gezegd.

Buitenlandredactie
12 April 2002 10:44Gewijzigd op 13 November 2020 23:31

De beslissing van de autoriteiten om het tempo van de ontwapening van de bevolking op de Molukken op te voeren, volgt op een grote schietpartij, woensdag, op het eiland Saparua. Daarbij kwamen volgens Bambang twee mensen om het leven en raakten er negen gewond. Het Indonesische persbureau Antara berichtte woensdag van drie doden en twaalf gewonden.

De Molukken waren de afgelopen drie jaar het toneel van ernstige gewelddadigheden tussen christenen en moslims. Daarbij kwamen zeker 5000 mensen om het leven. Begin februari tekenden de strijdende partijen een vredesakkoord, waarna de rust op de eilandengroep min of meer terugkeerde. Begin maart werd een begin gemaakt met het inleveren van wapens.

Het is niet bekend of het geweld van woensdag gerelateerd was aan de strijd van de afgelopen jaren. Vorige week kwamen in de hoofdstad Ambon ook al vier mensen om het leven en raakten er 55 gewond bij een bomexplosie. Niemand heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist.

Eenheden van het Indonesisch leger hebben donderdag in Ambon een van de leiders van het Front voor de Soevereiniteit van de Molukken (FKM) gearresteerd. Dat heeft een woordvoerder van het FKM in Nederland donderdag bekendgemaakt.

FKM-leider S. Waileruny is in zijn woning aangehouden. Volgens woordvoerder T. Tuankotta hebben enkele honderden Indonesische militairen ook posities ingenomen in de wijk waar FKM-leider A. Manuputty woont en het FKM-hoofdkwartier staat. Tuankotta vreest dat het leger Manuputty opnieuw zal arresteren.

Manuputty werd vorig jaar al door de rechtbank in Ambon-stad veroordeeld tot vier maanden celstraf omdat hij op 25 april, de dag waarop in 1950 de Vrije Republiek der Zuid-Molukken (RMS) werd uitgeroepen, de RMS-vlag had gehesen. De herdenking was vooraf door de Indonesische autoriteiten verboden.

Ondanks de ontwikkelingen gaan het geplande volkscongres volgende week en de RMS-herdenking op 25 april gewoon door, zegt Tuankotta.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer