Reddingschip weigert Italiaanse haven met migranten te verlaten
De kapitein van het reddingsschip Humanity 1 weigert de haven van het Italiaanse Catania te verlaten met 35 migranten aan boord. Italië geeft deze mannen geen toestemming om het land te betreden, nadat het een deel van de opvarende migranten wel had geaccepteerd.
Het schip van SOS Humanity, dat onder de Duitse vlag vaart, mocht in de nacht van zaterdag op zondag de haven in Sicilië binnenvaren. Er werd al ruim een week om toestemming gevraagd. Naast kinderen en vrouwen mochten mannen met gezondheidsproblemen van boord. Het ging om 144 van de 179 passagiers.
Volgens SOS Humanity verkeren de overgebleven mannen in slechte gezondheid en zijn ze gevlucht voor „onmenselijke omstandigheden” in Libië. „De kapitein van de Humanity 1 is wettelijk verantwoordelijk voor de veiligheid van alle mensen aan boord”, benadrukt de ngo, die zich bezighoudt met het redden en beschermen van migranten op de Middellandse Zee.
De onder Noorse vlag varende Geo Barents van Artsen Zonder Grenzen is later op zondag met 572 migranten aangekomen in Catania, nadat het eerder geen toestemming kreeg om in een Italiaanse haven af te meren. Geo Barents zegt opgeroepen te zijn zodat „de kwetsbare gevallen kunnen worden beoordeeld”. Bij de kust van Sicilië liggen momenteel ook nog twee andere schepen. Zij hebben ongeveer 330 migranten bij zich.
Binnenlandminister Matteo Piantedosi weigerde de vier reddingschepen eerder toe te laten tot Italië. Hij heeft gezegd dat degenen die niet „kwalificeren” de Italiaanse wateren moeten „verlaten”. De landen waar de schepen onder varen, moeten volgens hem voor de geweigerde migranten zorgen. Noorwegen zegt dat het niet verantwoordelijk is voor migranten die door private schepen zijn gered, Duitsland vraagt Rome om de ngo’s „zo snel mogelijk te helpen”.
De pas aangetreden regering van de rechtse premier Giorgia Meloni heeft beloofd hard op te zullen treden tegen migranten die vanuit Noord-Afrika Europa per boot proberen te bereiken. In Italië zijn dit jaar volgens officiële cijfers meer dan 87.000 bootmigranten aangekomen. Zo’n 14 procent werd op zee door ngo’s gered en in veiligheid gebracht.