‘Goede kans’ dat coalitie dit weekend akkoord bereikt over asielwet
De coalitiepartijen zullen dit weekeinde het vermoedelijk eens worden over de nieuwe wet die moet leiden tot een betere spreiding van de opvang van asielzoekers over gemeenten. Dat melden ingewijden na berichtgeving van de NOS.
Zaterdag komt staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) met een aangepaste versie van de wet. Er is een „goede kans” dat alle partijen het hiermee eens zijn, is te horen in coalitiekringen. Het is „goed mogelijk” dat er dit weekend een akkoord komt, aldus een andere bron.
De fractie van de VVD zal dit weekend nog de laatste versie van de wet bespreken. Dan kan het maandag worden gepresenteerd. De burgemeesters in het Veiligheidsberaad hebben geëist dat Van der Burg uiterlijk die dag een wetsvoorstel klaar heeft.
De afgelopen weken overlegden de fractievoorzitters van VVD, D66, CDA en ChristenUnie veelvuldig over de manier waarop die spreiding van asielzoekers over gemeenten tot stand moet komen. Het pijnpunt zit bij de eigen partij van de staatssecretaris, de VVD.
Van der Burg zei vrijdag dat hij echt hoopt maandag te halen. „Ik heb al twee keer eerder een deadline moeten laten passeren en ik wil dit liever niet nog een keer.” Zelf had hij zijn wetsvoorstel al op 1 oktober af willen hebben, zodat de invoering ervan op 1 januari mogelijk is.
D66, CDA en ChristenUnie willen dat gemeenten uiteindelijk kunnen worden gedwongen om opvangcentra te regelen, als zij dat weigeren. Ook het kabinet heeft hiertoe al een mandaat gegeven aan Van der Burg, die hier zelf al maanden op hint.
Maar de VVD wil liever geen dwang en ziet meer in vrijwilligheid en daarbij een beloning voor gemeenten die veel asielzoekers opvangen. Op zich zijn de andere coalitiepartijen het daar niet mee oneens, maar het is ook de vraag bij welke grens zo’n bonus dan moet worden toegekend.
Op dit moment weigert ongeveer de helft van de gemeenten - zeker 190 - om asielopvang te regelen. Van der Burg moet telkens bij gemeenten aankloppen om opvangplekken te organiseren. De druk op de reguliere asielcentra is nu zo groot, dat duizenden mensen in de noodopvang en crisisnoodopvang verblijven.
Bronnen willen weinig kwijt over de inhoud van het laatste voorstel. Duidelijk is wel dat Van der Burg de eerste vier jaar de bevoegdheid krijgt om gemeenten te verplichten asielzoekers op te nemen. Daarna wordt die verplichting „anders vorm gegeven”, aldus een ingewijde.