Afvoer toilet in pleziervaartuig moet straks worden verzegeld
Eigenaren van pleziervaartuigen moeten de afvoerleiding van hun toilet gaan verzegelen zodat ze toiletwater niet meer direct in het oppervlaktewater kunnen lozen. Daartoe is een wijzigingsbesluit in de maak, meldt minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) aan de Tweede Kamer.
Het is al sinds 2009 verboden om een toilet te gebruiken dat rechtstreeks en ongezuiverd water loost, omdat dit slecht is voor de waterkwaliteit en de gezondheid van watersporters. Maar in de praktijk gebeurt dit toch nog massaal. Dat komt omdat de lozing onder water gebeurt en dus nauwelijks is te controleren, staat in een nota die de minister meestuurt. Met de verzegeling valt het verbod wel goed te handhaven, is de gedachte.
Pleziervaartuigen moeten het toilet leeg laten pompen bij ontvangstinstallaties bij jachthavens. Maar die worden in de praktijk niet of nauwelijks gebruikt. Ook kunnen eigenaren zelf een zuivering aan boord hebben, als die is goedgekeurd. De hele Tweede Kamer, met uitzondering van de VVD, had in 2018 erop aangedrongen om de verzegeling in regelgeving op te nemen.
De verzegelingsplicht zal op zijn vroegst in 2026 in werking treden, staat in de nota. Zo krijgen betrokken booteigenaren de tijd om alternatieven aan te schaffen voor het toilet. Ook het ministerie kan zich dan tijdig voorbereiden op de administratie en de productie van de zegels.