Surinamers: excuses aanbieden voor slavernijverleden in Suriname
Nederland moet excuses aanbieden voor het slavernijverleden in Suriname. Dat moet gebeuren in het bijzijn van de Nederlandse koning, de premier en de voorzitter van de Tweede Kamer. Dat heeft Armand Zunder, voorzitter van de Nationale Reparatie Commissie in Suriname gezegd als reactie op de bekendmaking dat het kabinet de historische stap gaat zetten en met excuses komt.
Een andere belangrijke eis is dat Suriname betrokken is bij het opstellen van de tekst over de excuses, vindt Zunder. „We moeten erbij zijn zodat er niet allerlei kritiek komt over die tekst. Verder is het heel belangrijk dat de excuses ook geaccepteerd worden door de betrokkenen.”
In Suriname is het parlement nauw betrokken bij de voorbereidingen. Parlementsvoorzitter Marinus Bee heeft hierbij een leidende rol. Hij heeft nog niet nagedacht over in welk land de excuses gemaakt zullen worden en door wie. „Het is een gevoelig onderwerp dat onze politieke agenda nog jaren zal beïnvloeden. De slavernij heeft nog steeds invloed op de kansen van mensen. We moeten hier niet met emotie over praten. Regering, parlement en relevante organisaties zullen uiteindelijk met een eenduidig standpunt komen. Maar ik ben voorzichtig, het is een gevoelige zaak”, aldus Bee.