Natuurmonumenten voorkomt snelle afvoer regenwater in Geuldal
ARK Natuurontwikkeling begint donderdag in het Limburgse Geuldal met het opruimen van drainagesystemen op zo’n 45 hectare grond van Natuurmonumenten. Dit om te voorkomen dat water in het heuvelland te snel wordt afgevoerd. Door het langer vast te houden kan droogte worden voorkomen, laat Natuurmonumenten donderdag weten.
Door de systemen te verwijderen wordt de sponswerking van de grond hersteld. Sinds de overstromingen in het Geuldal in de zomer van 2021 moet het roer om, aldus Natuurmonumenten. Water moet langer worden vastgehouden in plaats van het snel af te voeren.
ARK ruimde vorig jaar al zo’n 9 kilometer aan drainagebuizen op in een gebied van 53 hectare grasland van Natuurmonumenten. ARK gaat vanaf donderdag verder met het verwijderen van buizen langs de Geul en zijbeken daarvan. Sommige oudere buizen liggen al een eeuw in de grond. In het verleden werden de buizen er gelegd om natte graslanden geschikt te maken voor landbouw en het teeltseizoen op te rekken.
„Het verwijderen van de drainagesystemen zorgt ervoor dat de bodem water beter kan opvangen, vasthouden en weer los kan laten in tijden van droogte”, aldus Natuurmonumenten. „Door het Geuldal in te richten als natuurlijke klimaatbuffer wordt de natuur onze bondgenoot in de strijd tegen overstromingen en droogte.”
De overstromingen van vorig jaar door de Geul maken duidelijk welk belang het vasthouden van regenwater door de bodem heeft. Het vasthouden van water bleek vorig jaar tijdens de grote overstromingen van de Geul erger te voorkomen. Zo’n 85 procent van de extreme regenval in de zomer van 2021 werd door de bodem in het Geuldal opgevangen. Dat de Geul toch fors zwol had vooral te maken met België waar minder water in de bodem wordt opgevangen.
De drainagebuizen voeren naast regenwater ook kwelwater af, en dat is onmisbaar voor de kwaliteit van de natuur, aldus Natuurmonumenten. „Planten die dit speciale kalk- en ijzerrijke kwelwater of langdurig natte plekken nodig hebben zijn de veldrus, echte dotterbloem, adderwortel, beekpunge, moerasspirea, moeras-vergeet-mij-nietje, echte koekoekbloem, watermunt en kattenstaart. Een lust voor het oog en een paradijs voor vele soorten insecten zoals de moerassprinkhaan en vogels.”