RIVM: tientallen extra ambulances nodig
Ons land heeft volgend jaar tientallen extra ambulances nodig, becijferde gezondheidsinstituut RIVM. Om goed aan de vraag naar ambulancezorg overdag op werkdagen te kunnen voldoen moeten we er dan 692 kunnen laten rijden, veertig meer dan nu. Op zaterdagen zijn er ook veertig meer nodig en op zondagen 35 extra.
Het RIVM berekende ook dat er over de hele week 10.104 diensten moeten worden gedraaid op de ambulance, 666 meer dan in 2022. Ambulances kunnen op veel wegen minder snel rijden en mensen vragen de laatste jaren steeds vaker om een ambulance, zo verklaart het RIVM de grotere behoefte.
Er zijn ook twintig extra standplaatsen nodig, deels in relatief dunbevolkte gebieden. „Dit heeft er onder meer mee te maken dat deze locaties gelijk over het land verdeeld moeten zijn.” Het is echter de vraag of deze extra standplaatsen, met het oog op budget en personeelstekort, wel haalbaar zijn, waarschuwt het instituut.
De regionale ambulancedienst Ambulance Rotterdam-Rijnmond laat weten dat naast het personeelstekort inderdaad ook „een forse stijging” van het aantal meldingen bijdraagt aan de toename van het aantal ambulanceritten. „Op dit moment krijgen we de roosters vol”, aldus een woordvoerster. Dat lukt onder meer door overwerk van eigen personeel en het inzetten van uitzendkrachten. Het werven van nieuw ambulancepersoneel is lastig, omdat de dienst vooral op zoek is naar hoogopgeleide verpleegkundigen, die juist zeer schaars zijn.
Bij meldingen wordt bekeken of tijd een bepalende factor is voor de zorg die iemand nodig heeft, aldus de woordvoerster. Dat is bij een reanimatie duidelijk wel het geval, maar „wanneer er geen sprake is van een direct levensbedreigende situatie kan het soms wat langer duren voordat er een ambulance ter plaatse is”. Gemiddeld doet een ambulance er in de regio Rotterdam-Rijnmond nu tien minuten over om op de plaats des onheils te arriveren.
Tekorten in andere delen van de zorg kunnen bijdragen aan problemen voor ambulances, liet Ambulancezorg Nederland eerder al weten. Als mensen niet bij de huisarts terechtkunnen, bellen ze mogelijk 112. En door personeelstekorten op de spoedeisende hulp moet een ambulance mogelijk langer wachten of verder rijden om een patiënt over te dragen. Ambulancezorg Nederland zoekt de oplossing voor de druk op de ambulancezorg onder meer in betere regionale samenwerking tussen zorgaanbieders.