Vollenbroek van MOB: streep door geitenpaadje van het kabinet
De Raad van State heeft „een streep gehaald door een van de geitenpaadjes van het kabinet”, zegt Johan Vollenbroek van milieugroep Mobilisation for the Environment (MOB). Hij had de zaak aangespannen tegen de zogeheten bouwvrijstelling, waarbij bouwprojecten automatisch toestemming kregen om tijdelijk stikstof uit te stoten. De hoogste bestuursrechter veegde die uitzondering woensdag van tafel.
Vollenbroek heeft vaker met succes rechtszaken aangespannen tegen stikstofregels van de overheid. Die uitspraken leidden tot de strengere regels waartegen onder meer boeren en de bouw hebben gedemonstreerd. Volgens de activist wilde de overheid met de vrijstelling „de vergunningverlening weer op gang brengen zonder maatregelen te hoeven nemen om de stikstofuitstoot werkelijk omlaag te brengen en verdere achteruitgang van onze natuur te stoppen”. Sinds 2019 is de uitstoot van stikstof nauwelijks verminderd, zegt Vollenbroek. „De grootste bron, landbouw, heeft nog weinig tot niets gereduceerd.”
De advocaat van MOB, Valentijn Wösten, is ook tevreden. „Dit is precies wat wij hebben willen. Die bouwvrijstelling had nooit gemogen, dat wist de regering ook. In mei 2019 is al gezegd: voor een algemene vrijstelling voor bemesten is geen ruimte in de wet. Ze hebben hetzelfde geitenpaadje opnieuw bewandeld, dus dit kon alleen maar de juiste uitspraak zijn.”
Dat de bouwvrijstelling van tafel is, betekent niet dat er een totale bouwstop komt, benadrukte de Raad van State. Advocaat Wösten beaamt dat. „Maar we leven in een rechtsstaat, iedereen moet door dezelfde hoepel springen, de wet geldt voor iedereen, dus ook voor de bouwsector. Dus moeten ze nu ook serieus aan de slag met de emissies vanwege het bouwen.”