TU Kampen wijzigt subsidiestandpunt
De curatoren van de Theologische Universiteit van de Gereformeerde Kerken (vrijgemaakt) in Kampen hebben de synode van Zuidhorn geadviseerd de predikantsopleiding blijvend door de kerken te laten bekostigen. Voor andere activiteiten moet zij echter overwegen de mogelijkheid open te laten (overheids)subsidies aan te vragen. Omdat de universiteit tot nu toe geen enkele subsidie krijgt, zou daar zelfs een wetswijziging voor nodig zijn.
Concrete voorstellen zijn niet gedaan, aldus rector prof. dr. B. Kamphuis. „Maar omdat zoiets lange tijd in beslag neemt en wij de mogelijkheden willen bezien, moet de synode daar eerst groen licht voor geven.”
Binnen de afgescheiden kerken heeft altijd grote huiver bestaan voor het aanvragen van overheidssubsidie. Enerzijds waren ze beducht voor overheidsinmenging. Anderzijds leefde er het diepgewortelde besef dat zij zelf zorg moeten dragen voor de predikantsopleiding.
Dat was ook in de Christelijke Gereformeerde Kerken het geval. Tot 1968 bedropen zij zich volledig zelf. Maar sinds dat jaar, toen zich studenten aanmeldden die geen predikant wilden worden, vroegen ze overheidssubsidie aan. Daarbij wilden ze echter niet verder gaan dan 49 procent. Op de laatstgehouden synode van Leeuwarden kregen curatoren toestemming te onderzoeken of er mogelijk meer subsidie kon worden verkregen. Dat leverde toen nauwelijks discussie op.
De Gereformeerde Kerken (vrijgemaakt) vroegen tot op heden geen enkele subsidie aan. Als het aan de curatoren van de Theologische Universiteit ligt, blijft dit zo voor de predikantsopleiding. Maar er zijn ook nog andere activiteiten. Daarvoor moest door elk belijdend lid altijd 30 gulden per ziel worden betaald, terwijl dat in de Christelijke Gereformeerde Kerken maar enkele guldens is.
Volgens prof. Kamphuis is het inmiddels niet meer waar dat de overheid alleen via geldstromen invloed zou kunnen uitoefenen. „Die invloed verkrijgt ze ook door wetenschappelijke kwaliteitseisen te stellen. En dat heeft weer te maken met erkenning. Daarin moeten we dan ook veel menskracht en dus geld investeren. Het is bijvoorbeeld denkbaar dat we subsidie kunnen krijgen voor de vrouwelijke studenten, die in onze kerken geen predikant kunnen worden.”
Er is nog geen concrete invulling aan het plan gegeven, zo deelde prof. Kamphuis mee. „Maar we willen, mede omdat er zelfs een wetswijziging nodig is om ons onder de gesubsidieerde instellingen vermeld te krijgen, de trein wel op de rails zetten.”
De vrijgemaakte curatoren besloten verder meer werk te maken van internationalisering. Gedacht wordt aan de uitwisseling van docenten, het stimuleren van studenten een buitenlandse studie of stage te volgen, deelname aan internationale conferenties en het publiceren in internationale tijdschriften. Ook vragen zij de synode in hoeverre de universiteit een taak heeft als het gaat om het helpen van niet-wetenschappelijke instellingen in het buitenland.
Wat de samenwerking met andere instellingen betreft heeft het curatorium ingestemd met enkele afspraken die zijn gemaakt met de Theologische Universiteit in Apeldoorn. Zo zal bij het opzetten van projecten een gezamenlijke aanpak worden nagestreefd. Jaarlijks zullen de curatoren van beide instellingen elkaar ontmoeten. Toekomstige benoemingen worden voortaan in het licht van de samenwerking bezien. Daarnaast zal er een gezamenlijke wetenschapscommissie worden gevormd en ook het postacademisch onderwijs, dat in Kampen al enige jaren draait, zal gezamenlijk verder worden ontwikkeld. In Apeldoorn was men het hier al eerder over eens.
Het gereformeerd vrijgemaakte curatorium is er akkoord mee gegaan om met de Gereformeerde Hogeschool in Zwolle verder te werken aan de opzet van een hbo-masteropleiding theologie. „Ook zo’n onderdeel zou best subsidiabel kunnen worden”, meent prof. Kamphuis.