Binnenlandis-vrouwen

Opgehaalde IS-vrouwen en kinderen in Nederland

Het kabinet heeft twaalf Nederlandse vrouwen die worden verdacht van terroristische misdrijven, samen met hun 28 kinderen, vanuit het noorden van Syrië naar Nederland laten overbrengen. De betrokkenen zaten al jarenlang vast in kampen.

ANP
1 November 2022 10:49Gewijzigd op 2 November 2022 11:28
Mensen op de vlucht in Syrie. beeld AFP, Bakr ALKASEM
Mensen op de vlucht in Syrie. beeld AFP, Bakr ALKASEM

Terughalen was noodzakelijk, omdat anders de strafzaken tegen de IS-vrouwen definitief niet doorgaan, meldden de ministeries van Justitie en Veiligheid, Defensie en Buitenlandse Zaken aan de Tweede Kamer.

De vrouwen en kinderen zijn dinsdagavond laat in Nederland aangekomen, meldt een woordvoerster van Justitie. Volgens ingewijden zijn de vrouwen na de landing meteen aangehouden en worden ze overgebracht naar de gevangenis in Zwolle. Daar is een terreurafdeling voor vrouwen. Het Openbaar Ministerie zal ze snel voorgeleiden bij de rechtbank. De kinderen worden na aankomst overgedragen aan de Raad voor de Kinderbescherming en in instellingen geplaatst. Daar worden ze zeker drie maanden lang door deskundigen onderzocht en geobserveerd.

Het kabinet is altijd terughoudend geweest met het ophalen van de vrouwen die er destijds zelf voor hebben gekozen om daarheen te gaan, onder meer omdat een dergelijke operatie te gevaarlijk zou zijn. Maar onder druk van de rechtbank en een Tweede Kamermeerderheid kwam het kabinet toch in actie. De rechtbank in Rotterdam bepaalde in mei dit jaar dat de verdachten naar Nederland moesten worden gehaald voor berechting of dat er een concrete toezegging zou komen dat ze worden gerepatrieerd.

Justitieminister Dilan Yeşilgöz had eind juni al gemeld dat het kabinet van plan was de uitreizigers terug te halen, maar dat het niet lukte binnen de vier maanden die de rechtbank had opgelegd. Het kabinet kreeg drie maanden extra tijd. De strafzaken werden onlangs aangehouden tot 9 januari 2023. De vrouwen en kinderen zijn na „een zorgvuldig voorbereidingsproces” via een „speciale operatie” naar Nederland gehaald, melden de ministeries.

De betrokken vrouwen hebben via hun advocaten aangegeven dat ze naar Nederland willen. De leefomstandigheden in Koerdische kampen zijn slecht, zeker voor kinderen. Het is de grootste groep Syriëgangers die is opgehaald. Tot nu toe gingen enkele IS-vrouwen hen voor. Volgens Justitie liggen er nu geen terugkeerverzoeken van andere vrouwen meer op de plank.
De afgelopen jaren zijn meerdere vrouwen in Nederland veroordeeld voor hun steun aan Islamitische Staat, die in Syrië en Irak destijds met veel geweld een kalifaat uitriep.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer