VS voeren hulpverlening Azië door
De Verenigde Staten willen de hulpverlening aan de getroffen landen in Azië fors opvoeren. Een hospitaalschip wordt in gereedheid gebracht om op te kunnen stomen naar het getroffen gebied. Veldhospitalen die in Irak dienst deden, worden ingepakt en klaargemaakt voor verscheping naar de getroffen landen als die daar om vragen. Daarnaast wil Washington het aantal helikopters dat actief is bij de hulpverlening bijna verdubbelen van 46 naar negentig.
„De boodschap is dat we voorbereid en klaar zijn", aldus de onderminister van Defensie belast met gezondheidsaangelegenheden, William Winkenwerder. Hij zegt tot nog toe geen berichten te hebben ontvangen van de uitbraak van besmettelijke ziekten.
De VS zouden bereid zijn de veldhospitalen inclusief personeel te sturen maar geven er de voorkeur aan dat vooral lokale medici worden ingezet in de mobiele ziekenhuizen. Zij zouden beter geschikt zijn in verband met taalbarrières en culturele verschillen, aldus Winkenwerder.
Over het zenden van het hospitaalschip USNS Mercy heeft het Pentagon nog geen definitieve beslissing genomen. Het vaartuig heeft een capaciteit van duizend bedden en zeker twaalf operatiekamers en kan op zijn snelst over drie weken in de Indische Oceaan zijn.
Volgens de hoogste man van de vloot in de Stille Oceaan, Admiraal Fargo, wil de marine niet-gouvernementele organisaties vragen medisch personeel te leveren voor de Mercy die nu in San Diego ligt. Gesprekken daarover zouden zijn gevoerd met het Internatioanel Rode Kruis, de Rode Halve Maan, de Wereldgezondheidsorganisatie en Unicef.