De Jonge en CU roepen pittige reacties op
Een EO-interview met minister De Jonge brengt tongen en pennen in beweging. Dat geldt ook voor het plan van de ChristenUnie om een samenwonende, homoseksuele rooms-katholiek verkiesbaar te stellen.
Minister Hugo de Jonge groeide op in de pastorie. Zijn vader was confessioneel predikant. De CDA-bewindsman vindt het christelijk geloof erg belangrijk. Hij zei daarover vorige week in het EO-programma Adieu God mooie dingen, zoals: „Er zijn momenten in je leven dat je het niet meer redt en dat je voelt dat je het alleen maar redt omdat je wordt geholpen.” De minister is ervan overtuigd dat de wereld niet kon ontstaan zonder Schepper. En hij bidt elke dag om vergeving.
Met één element uit het christelijk geloof heeft de minister soms moeite. Dat is het sterven van de Heere Jezus voor onze zonden: „Dat had God ook op een andere manier tot stand kunnen brengen.”
Het interview met De Jonge roept nogal veel reacties op. En die zijn niet alleen positief. Velen wijzen op de druk die De Jonge in de vorige kabinetsperiode als minister van Volksgezondheid uitoefende op niet-gevaccineerden tegen corona. De Jonge zei destijds dat hij weet waar de niet-vaxers wonen. „En niet om vrijblijvend te evangeliseren”, zo schrijft een betrokken burger in een tweet.
En iemand anders die het interview ook zag, stelt: „Mooi, nu zullen we wel snel de excuses krijgen voor wat Hugo de laatste drie jaar de ongevaccineerden heeft aangedaan…”
ChristenUnie
Het plan van het ChristenUnie-partijbestuur om een samenwonende homoseksuele rooms-katholiek op een verkiesbare plaats te stellen voor de Senaat roept veel reacties op.
De historicus en journalist Roelof Bouwman dook voor Elsevier Weekblad uitvoerig in de voorgeschiedenis van de ChristenUnie en haar twee voorgangers, RPF en GPV. Hij concludeert dat de partij zich transformeerde van een „conservatief-protestants alternatief voor het CDA” tot „een evangelische versie van GroenLinks”. Samen met de SGP behoorden RPF en GPV tot „klein rechts”. Ze moesten niets hebben van emancipatie van vrouwen en van homoseksuelen. Bouwman memoreert dat het opgaan van de protestantse partijen AR en CHU met de roomse KVP in het oecumenische CDA „een geestelijk vervalproces” werd genoemd.
De conclusie van Bouwman: „Zo’n beetje alles waarvoor protestantse medechristenen uit de rijen van ARP, CHU en CDA vroeger werden verketterd, doet de ChristenUnie –zonder ooit iemand excuses aan te bieden– nu zélf.”
Wat zal de volgende stap van de ChristenUnie zijn? Bouwman denkt het te weten. Het is een besluit dat het CDA tien jaar geleden nam: een moslim op de kandidatenlijst.
Agenda
De Tweede Kamer behandelt dinsdagmiddag en donderdagmorgen de begroting van Buitenlandse Handel. Woensdag is gereserveerd voor de Wet toekomst pensioenen. Donderdagmiddag en -avond meldt de agenda een debat over Remkes’ advies inzake stikstof.
In de rubriek Parlementvaria beschrijft de redactie politiek opvallende zaken vanuit Den Haag.