NVM: Energiezuinige woningen meer in trek
Energiezuinige woningen doen het momenteel beter op de huizenmarkt dan woningen met een minder goed energielabel.
Dat merkt makelaarsvereniging NVM nu de energieprijzen hoog zijn. Woningen met een duurzamer label brengen meer op en verkopen sneller. Ook zijn kopers bereid meer boven de vraagprijs te betalen.
Door de hoge inflatie en de gestegen rente is de woningmarkt aan het afkoelen, meldde NVM al eerder. Huizen staan langer te koop en kopers krijgen weer wat meer macht op de markt. Daarbij gaat hun voorkeur dus uit naar goed geïsoleerde woningen.
Een woning met een energielabel C brengt momenteel 11,6 procent meer op dan een woning met het label G, het laagste label. Een woning met label A verkoopt op zijn beurt voor 7,1 procent meer dan een woning met label C. Die verschillen zijn de afgelopen tijd toegenomen.
In gebieden waar de woningmarkt ruim is, zijn de verschillen het grootst, stelt NVM. Daar hebben kopers meer keuze tussen woningen.
Windmolentje
De Nationale Duurzame Huizen Route trok zaterdag veel bezoekers. In totaal kreeg de organisatie zo’n 2000 online-inschrijvingen binnen van mensen die ergens langs wilden. Het grootste deel daarvan was voor bezoeken op zaterdag, maar geïnteresseerden kunnen ook nog volgende week zaterdag een kijkje nemen.
Eigenaren van zo’n vijfhonderd woningen openden de deuren voor publiek dat interesse heeft in de verduurzaming van huizen. Zo kon je onder andere langs bij een zogenaamde tiny house zonder aansluiting op het stroomnet en bij een huis met een eigen windmolentje. Maar ook eigenaren van woningen uit de jaren zeventig die via isolatie of zonnepanelen duurzamer zijn geworden deden mee.
De Duurzame Huizen Route is ruim tien jaar geleden opgericht als bedrijf dat mensen helpt bij keuzes over de verduurzaming van een huis. Online kunnen mensen het hele jaar door voorbeelden bekijken van ingrepen die een huis energiezuiniger maken en twee weekenden per jaar zijn echte bezoeken mogelijk.
Wasmachine
Vanaf 31 oktober presenteert meteoroloog Helga van Leur wekelijks een energieweerbericht. In een kort filmpje laat ze de weersverwachting van de komende week zien en de verwachte hoeveelheid zonne- en windenergie. Ook geeft ze tips op welke dagen het loont om extra te besparen op verwarming. De energieweerberichten zijn een initiatief van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE), Gasunie en TenneT.
„De gordijnen open doen om zonnewarmte binnen te laten en de wasmachine aanzetten als het buiten flink waait: dit soort tips helpen om te besparen op verwarming en om de duurzame energie van zon en wind volop te benutten,” zegt Olof van der Gaag, voorzitter NVDE. „Door groene stroom te gebruiken op momenten dat die er volop is, hoeven de gascentrales minder vaak aan. Dat is winst voor het klimaat en zo zijn we minder afhankelijkheid van het buitenland.”
De energieweerberichten helpen mensen om duurzamer en betaalbaarder de komende winter door te komen. Ook kunnen wij met hulp van deze energieberichten wennen aan het idee dat elektriciteit niet altijd even veel en even duurzaam beschikbaar is. Opstoppingen op de elektriciteitsnetten kunnen verminderd worden als gebruikers groene stroom gebruiken als deze beschikbaar er is: als het waait of de zon schijnt.
„Als wij in ons stroomverbruik kunnen meebewegen met de pieken en dalen in duurzaam opgewekte elektriciteit dan hebben wij ook minder infrastructuur daarvoor nodig. Dit energieweerbericht gaat ons helpen om de elektriciteitsnetten efficiënter te gebruiken”, zegt Manon van Beek, CEO van TenneT.
Ook Gasunie ziet meerwaarde in de energieweerberichten. „Gasunie draagt bij aan de energietransitie door te onderzoeken hoe we energiedragers als waterstof, gas, warmte en elektriciteit slim kunnen laten samenwerken. Alleen zo krijgen we een robuust en veerkrachtig energiesysteem. We werken mee aan de energieweerberichten omdat deze vooruitzichten het duurzaam en flexibel inzetten van energie kunnen bevorderen”, zegt Han Fennema, CEO van Gasunie.