BinnenlandHerfst

KNMI: Laatste oktoberweek wordt waarschijnlijk de op een na warmste ooit

Deze week wordt waarschijnlijk de op een na warmste laatste week van oktober sinds het begin van de metingen in 1901 in De Bilt.

27 October 2022 11:16
Wandelaars genieten bij Lage Vuursche van het warme herfstweer. beeld ANP, Robin van Lonkhuijsen
Wandelaars genieten bij Lage Vuursche van het warme herfstweer. beeld ANP, Robin van Lonkhuijsen

Dat stelt Peter Siegmund, klimaatdeskundige bij weerbureau KNMI. Alleen in 2005 was de laatste week van oktober nog warmer.

De hele maand oktober –inclusief een aantal iets koelere weken– komt waarschijnlijk op plek vijf of zes van warmste oktobermaanden sinds het begin van de metingen uit, verwacht de klimatoloog. Vrijdag, zaterdag en zondag verwacht het KNMI maxima tot 22 graden, daarna koelt het af.

De relatief hoge temperaturen zijn volgens Siegmund het gevolg van een zuidwestelijke luchtstroming vanuit Spanje in combinatie met temperaturen die daar hoger zijn dan normaal. Zuidwestenwind komt relatief vaak voor in oktober, maar de hoge temperaturen zijn volgens de weerman uitzonderlijk.

Klimaatverandering

De warmte heeft niet direct met de klimaatverandering te maken, stelt Siegmund. Wel is de kans op warmterecords volgens hem groter in een warmer wordende wereld.

Metingen laten zien dat Nederland langzaamaan opwarmt. Tussen 1975 en 2005 is de gemiddelde temperatuur in de herfstmaanden –september, oktober en november– met 0,7 graden toegenomen: van 10,2 naar 10,9 graden. Die temperatuurstijging is volgens Siegmund toe te schrijven aan de klimaatverandering veroorzaakt door de mens.

Sinds 1850 is de hele aarde met 1,2 graden opgewarmd. Dat lijkt weinig, maar het contrasteert volgens Siegmund met de periode ervoor. Tussen het jaar 1 en het jaar 1850 –de tijd van de Industriële Revolutie– daalde de gemiddelde temperatuur wereldwijd juist met 0,3 graden Celsius.

Siegmund verwacht dat de temperatuurstijging de komende twee decennia in hetzelfde tempo doorzet. „Wat er daarna gebeurt, hangt af van hoeveel CO2 we uitstoten. Als we ons stinkende best doen, lukt het om de klimaatakkoorden van Parijs te halen en onder een temperatuurstijging van 2 graden te blijven. In het slechtste geval komen we eind deze eeuw uit op een stijging van 4 graden. Dat kan nog verder toenemen als de permafrost ontdooit en er methaan vrijkomt. Dat moeten we dus zien te voorkomen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer