Conservatieve Duitse theologen komen op voor Schriftgezag
Conservatieve Duitse theologen maken zich zorgen over aantasting van het gezag van de Bijbel. Ze riepen vorige week op tot „bekering van verkeerde wegen”, meldt het Duitse persbureau Idea.
Met een ”wake-up call” riepen de theologen op tot een geestelijke vernieuwing die in het Evangelie is gefundeerd. Ze keerden zich tegen het in twijfel trekken van de Bijbel als Gods openbaring en de bewering dat de Bijbel alleen goed begrepen kan worden met een historisch-kritische benadering.
Opstellers van de op 18 oktober in München gepubliceerde verklaring zijn onder anderen de decaan van het Bijbelseminarie in Bonn, prof. Friedhelm Jung; de voorzitter van de Bijbelbond en docent aan de Bijbelschool Brake, Michael Kotsch; voorzitter van het netwerk Evangelium21, ds. Matthias Lohmann van de Freie Evangelische Gemeinde in München-centrum; en hoogleraar filosofie Harald Seubert van de State Independent Theological University in Bazel.
In de verklaring ”Samen voor het Evangelie” stellen zij: „Het Evangelie dat Jezus Christus in de wereld heeft gebracht, zal zijn kracht en geldigheid niet verliezen. Maar wij kunnen wel het Evangelie verliezen, zodat het niet langer de kracht van God is die ons redt.”
De theologen waarschuwen tegen uitholling van het Evangelie, zoals die bijvoorbeeld naar voren komt in „een prediking die in de eerste plaats gericht is op de aanvaarding door en het vinden van geborgenheid bij God, maar Bijbelse noties als zonde en vergeving of de verzoenende dood van Jezus hieraan ondergeschikt maakt.”
Eenheid
Kritiek is er ook op het verschuiven van de opdracht van de kerk naar het oplossen van sociale problemen. De initiatiefnemers vinden dat de christelijke ethiek in veel gevallen wordt aangepast aan de sociale moraal, zonder dat daarbij duidelijke Bijbelse richtlijnen in acht genomen worden.
De auteurs maken ook bezwaar tegen de oproep om de christelijke eenheid te bewaren door elke mening en leerstelling maar te accepteren, zelfs als die in tegenspraak zijn met de Bijbelse openbaring.
Ds. Lohmann uitte zijn bezorgdheid over het feit dat het Evangelie momenteel zelfs binnen de evangelische beweging in Duitsland onder kritiek wordt gesteld.