Economie

Periode met hele hoge winsten is weer voorbij bij Shell

De periode met hele hoge winsten door de hoge energieprijzen is weer voorbij bij olie- en gasconcern Shell. Mede door een verminderde handel in gas en lagere marges op geraffineerde producten liep de winst afgelopen kwartaal flink terug ten opzichte van eerder dit jaar.

ANP
27 October 2022 08:30Gewijzigd op 27 October 2022 12:46

Onder de streep bleef 6,7 miljard dollar over, waar in het tweede kwartaal nog een nettowinst van 18 miljard dollar in de boeken ging. Het resultaat is nog wel beduidend beter dan in dezelfde periode vorig jaar.

Net als andere olie- en gasbedrijven profiteerde Shell flink van het oplopen van de prijzen van olie en gas eerder dit jaar. Daardoor kon het concern opeens makkelijk veel meer marge maken. Maar waar de gasprijzen de laatste tijd nog steeds vrij hoog zijn vanwege de oorlog in Oekraïne, zijn ze niet meer zo hoog als op het piekniveau. Ook de prijzen op de oliemarkten zijn al weer behoorlijk gedaald.

Topman Ben van Beurden spreekt van „robuuste resultaten in een tijd van aanhoudende volatiliteit op de wereldwijde energiemarkten”. Zelf kijkt het bedrijf liever naar een winstcijfer dat nog is gecorrigeerd voor een aantal zaken. Dat resultaat daalde tot 9,5 miljard dollar, wat relatief nog altijd een hoog niveau is.

Shell kondigde bij de kwartaalcijfers ook een nieuw aandeleninkoopprogramma aan. Het concern wil aandeelhouders belonen door komende tijd voor 4 miljard dollar aan aandelen in te kopen. Daarnaast is Shell van plan om zijn dividend te verhogen.

Net als andere bedrijven die veel baat hebben bij de hoge energieprijzen kan Shell nog te maken krijgen met mazzeltaksen. Dat zijn extra belastingen waarmee overheden de kosten van steun aan huishoudens in verband met de hoge inflatie kunnen bekostigen.

Van Beurden kan nog niet aangeven hoe dat overal in de wereld voor Shell gaat uitpakken. Zo kwam het Verenigd Koninkrijk eerder dit jaar al met een zogeheten Windfall Tax. Toch was Shell daar afgelopen kwartaal geen geld aan kwijt, aangezien de onderneming tegenover zijn winst ook forse investeringen in Noordzeevelden kon doen.

De activistische aandeelhouder Follow This, die zich hard maakt voor beter klimaatbeleid in de oliesector, vindt dat Shell nog steeds nalaat om zijn investeringen in duurzame energie flink op te voeren. Maar Van Beurden wijst erop dat er wel degelijk steeds meer geld naar vergroening gaat. Shell zet bijvoorbeeld in op brandstof met minder CO2-uitstoot, wat volgens de topman voor zijn bedrijf een minder risicovolle markt is dan die voor windmolens en zonnepanelen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer