Binnenland

5000 Amsterdammers melden zich als gedupeerde toeslagenschandaal

Ruim 5000 Amsterdamse ouders hebben zich gemeld als gedupeerde van het toeslagenschandaal. Dat melden wethouders Marjolein Moorman (Armoede en Schuldhulpverlening) en Rutger Groot Wassink (Sociale Zaken) in een woensdag gepubliceerde brief aan de gemeenteraad van de hoofdstad.

ANP
26 October 2022 17:29

Het is nog niet bekend hoeveel van de melders daadwerkelijk als gedupeerde worden erkend door de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT), zo staat in de brief. „Wel krijgen we van UHT cijfers door van het aantal Amsterdamse ouders dat na beoordeling niet gedupeerd blijkt te zijn. Dit is op dit moment een kleine groep, omdat een groot deel van de ouders in het proces van integrale beoordeling zit of hierop wacht.”

Afgelopen vrijdag meldde staatssecretaris Aukje de Vries (Toeslagen) aan de Tweede Kamer dat ongeveer de helft van de mensen die zich melden als ‘toeslagenouder’, geen gedupeerde blijkt te zijn van het toeslagenschandaal. Zij hebben dan geen recht op compensatie. In totaal meldden zich zo’n 57.400 ouders bij de UHT.

Eind 2020 werd nog ingeschat dat er in Amsterdam ongeveer 1700 gedupeerde gezinnen zouden zijn. Momenteel melden zich in Amsterdam per maand zo’n vijftien tot twintig nieuwe ouders. Van de groep ouders die zich heeft gemeld, geven meer dan 3000 ouders aan hulp nodig te hebben. Buurtteams van de gemeente begeleiden hen. Die ondersteuning is langdurig, en de zogenoemde ‘hersteloperatie’ zal volgens de wethouders in ieder geval de hele collegeperiode, tot 2026, duren.

In het toeslagenschandaal werd een grote groep ouders door de Rijksoverheid ten onrechte aangemerkt als fraudeur. Zij moesten enorme bedragen aan ontvangen toeslagen terugbetalen. Velen van hen kwamen daardoor in grote problemen. Zij verloren bijvoorbeeld hun woning, hun relatie liep stuk of hun kinderen werden uit huis geplaatst. In Amsterdam zijn er ongeveer 35 gezinnen waarvan de ouders gedupeerd zijn door het toeslagenschandaal en waar sprake is geweest van een uithuisplaatsing, die nu nog voortduurt.

Mensen kunnen zich nog tot het einde van volgend jaar melden als ze denken gedupeerd te zijn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer