Economie

ASMI en Heineken hard onderuit op Damrak na resultaten

Chiptoeleverancier ASMI en bierbrouwer Heineken gingen woensdag hard onderuit op het Damrak na tegenvallende resultaten. ASMI raakte meer dan 8 procent kwijt. Het bedrijf waarschuwde veel last te krijgen van de hevigere beperkingen die de Verenigde Staten hebben opgelegd aan de chipexport naar China.

ANP
26 October 2022 09:33

ASMI behaalt zo’n 16 procent van zijn totale omzet in China. Washington wil met de strengere regels voorkomen dat China een grotere economische en militaire bedreiging gaat vormen. Afgelopen kwartaal zag ASMI de totale omzet nog altijd hard groeien, maar de ordergroei viel wel flink terug. Ook branchegenoten ASML en Besi gingen mee omlaag en zakten tot 3 procent.

Heineken werd dik 7 procent lager gezet. De bierbrouwer boekte in het derde kwartaal ruim een kwart meer omzet. Dat kwam vooral door een opleving in de regio Azië en Oceanië, waar in veel landen coronabeperkingen verdwenen en ook het toerisme weer goed op gang kwam. Buiten die regio merkte Heineken wel dat in sommige landen de vraag naar bier afnam door de moeilijke economische omstandigheden en hoge inflatie.

De stemming op de Europese beurzen was terughoudend ondanks de aanhoudende opmars op Wall Street. Dat kwam vooral doordat de grote Amerikaanse techbedrijven Microsoft en Google-moeder Alphabet dinsdag na de slotbel teleurstellende kwartaalcijfers rapporteerden.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 1,1 procent in het rood op 659,17 punten. De MidKap zakte 0,9 procent tot 895,62 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tot 0,1 procent.

KPN, dat ook met cijfers kwam, zakte ruim 1 procent. Het telecomconcern zag de winst in het afgelopen kwartaal stijgen, terwijl analisten hadden gerekend op een daling. Ook de omzet nam licht toe. Topman Joost Farwerck sprak van een gezonde klanteninstroom bij zowel de consumententak als zakelijke divisie. Ook handhaafde het bedrijf de verwachtingen voor het hele jaar.

Grote Europese banken zoals Deutsche Bank (plus 0,7 procent) en het Spaanse Santander (min 1,6 procent) openden eveneens de boeken. Beide banken profiteerden van de hogere rentetarieven in Europa en boekten meer winst dan verwacht. Santander zette wel flink meer geld opzij voor leningen die mogelijk nooit worden terugbetaald.

De euro was 0,9977 dollar waard, tegenover 0,9973 een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,8 procent tot 84,68 dollar. Brentolie werd 1 procent goedkoper op 92,62 dollar per vat.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer