Buitenland

Weeskinderen Azië prooi van smokkelaars

De eerste misdadige bijverschijnselen van de grootschalige ramp in Azië laten zich gelden: criminaliteit, kindersmokkel, handel in en verkrachting van vrouwen. Het dodental van de verwoestende zeebeving is opgelopen tot ruim boven de 145.000.

Buitenlandredactie
4 January 2005 12:00Gewijzigd op 14 November 2020 02:04

Door de aardbeving en vloedgolven van vorige week zondag zijn ongeveer 35.000 kinderen in Atjeh wees geworden of hun ouders kwijtgeraakt. Mensenhandelaren jagen op deze kinderen en proberen hen naar het buitenland te smokkelen, aldus Indonesische functionarissen maandag. Woordvoerder Masriza van een stichting die voor de rechten van kinderen opkomt, vertelt in de dinsdageditie (plaatselijke tijd) van de krant The Jakarta Post dat hem ter ore is gekomen dat twintig weeskinderen uit Atjeh naar Bandung op West-Java en naar Maleisië zijn gesmokkeld. Vooral kinderen onder de vijftien zouden het doelwit van de smokkelaars zijn. The Jakarta Post schrijft dat zeker één organisatie via sms-berichten wezen van Atjeh aan potentiële adoptieouders aanbiedt.

Om kinderhandel te voorkomen heeft de regering in Jakarta maandag verboden dat kinderen jonger dan zestien die door het natuurgeweld zijn getroffen Indonesië verlaten. In Thailand lijkt ondertussen een eerste geval van ontvoering aan het licht te zijn gekomen. Een westerse man zou de twaalfjarige Zweedse jongen Kristian Walker uit een ziekenhuis in Khao Lak hebben meegenomen. Agenten uit Zweden zijn naar Thailand gereisd om daar de politie te helpen in de zaak, meldden Zweedse media.

De beving van ruim een week geleden voor de kust van Sumatra en de daaropvolgende tsunami eisten in Indonesië zeker 94.081 levens. Nog eens tienduizenden mensen worden vermist en zijn vermoedelijk ook omgekomen. In Sri Lanka kwamen volgens de laatste gegevens 30.196 mensen om, onder wie zeker 12.000 kinderen. In opvangkampen voor slachtoffers van de zeebeving worden vrouwen en meisjes seksueel misbruikt. Dat stelde maandag de Srilankaanse belangengroepering Women and Media Collective. De groep roept de autoriteiten ertoe op de veiligheid in de opvang te verbeteren. Ook moeten slachtoffers aangifte kunnen doen.

De Zweedse autoriteiten houden de namen geheim van vermisten in Azië na de zeebeving en de daaropvolgende vloedgolven uit angst voor het dievengilde. Bij de regering bestaat de vrees dat inbrekers hun slag zullen slaan in woningen van vermisten, maakte premier Persson bekend.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer