Kerk & religie

Walcherse werkgroep biedt warm welkom aan Oekraïners

Zo’n veertien kerken op het Zeeuwse Walcheren hebben de handen ineengeslagen. Samen bieden ze hulp aan Oekraïense vluchtelingen. „De nood is groot. We zien dat we op dit punt heel goed met andere kerken kunnen samenwerken”, aldus voorzitter Leen Walhout (66).

21 October 2022 14:31
Oekraïnse vluchtelingen maken een bloemstukje tijdens een van de bijeenkomsten van de werkgroep Walcherse kerken voor Oekraïne. beeld familie Walhout
Oekraïnse vluchtelingen maken een bloemstukje tijdens een van de bijeenkomsten van de werkgroep Walcherse kerken voor Oekraïne. beeld familie Walhout

Toen de oorlog in Oekraïne uitbrak, vroeg de gereformeerde gemeente van Middelburg-Centrum zich af wat zij zou kunnen betekenen in deze crisis. Samen met andere kerken werd er een vergadering belegd en de werkgroep ”Walcherse kerken voor Oekraïne” ontstond.

Op dat moment waren er nog geen vluchtelingen in Zeeland. Walhout: „Maar we wisten dat ze waarschijnlijk wel zouden komen. Daarom hebben we toen al een inventarisatie gemaakt van welke gezinnen als gastgezin zouden kunnen functioneren. Ook hebben we buddy’s aangesteld, die als taak hebben de gastgezinnen te ondersteunen. Vrijwilligers meldden zich en er werd een inzamelingsactie op touw gezet voor een hulptransport.”

Gastgezinnen

De Oekraïners kwamen. Gastgezinnen waren er klaar voor; hun huizen stonden open. Soms moest nog in allerijl wat geregeld worden. „Een stichting belde: „We zijn onderweg met een bus met vluchtelingen. Kunnen jullie ze plaatsen?” We moesten ontzettend snel schakelen. Gelukkig was er al een WhatsAppgroep gemaakt, waardoor in korte tijd huisvesting geregeld kon worden.”

Walhout ving met zijn vrouw een Oekraïense man van rond de zestig op. „Het was voor ons een heel positieve ervaring. Hij hielp mee in de tuin. Hij voelde voor ons als een familielid: hij had een broer van mij kunnen zijn.”

18716941.JPG
Leen Walhout, voorzichter Walcherse kerken voor Oekraïne. beeld familie Walhout
Diverse initiatieven hebben zich in de afgelopen tijd ontpopt. „In het gebouw van de gereformeerde gemeente in Middelburg-Centrum wordt iedere zondagmiddag een dienst gehouden voor Oekraïners. Via een livestream luisteren zij mee met een dienst in Nunspeet. Zo’n dertig mensen komen daarop af. Iedere donderdag organiseren we inloopmomenten voor Oekraïners. Die worden niet massaal bezocht, maar oudere mensen vinden het fijn om op die manier contact met elkaar te hebben”, aldus Walhout.

Inzamelingsactie

Vorige week startte de werkgroep een doneeractie voor Oekraïne. Met het geld dat gedoneerd wordt, gaat de groep in Oekraïne producten kopen en uitdelen. Walhout: „We willen rond Kerst zo veel mogelijk voedselpakketten in Oekraïne uitdelen. We hadden eerst het idee om een inzamelingsactie te houden. De brandstofprijzen zijn echter hoog en de producten zijn in Oekraïne goedkoper. Daarom hebben we besloten om in Nederland geld in te zamelen en er in Oekraïne voedsel en hulpgoederen van te kopen. Op die manier ondersteunen we ook de Oekraïense ondernemers.” Walhout weet niet wat de huidige situatie in Oekraïne zal betekenen voor het hulptransport: „Die is moeilijk te overzien. In de loop van de tijd zal duidelijker worden wat de recente ontwikkelingen voor onze actie betekenen.”

Kerken

Steeds meer kerken sloten zich in de afgelopen maanden aan bij de werkgroep: van de gereformeerde gemeente in Nederland tot de Moluks evangelische kerk. „De werkgroep is spontaan ontstaan”, zegt Walhout. „We hadden in het begin nog niet alle kerken kunnen uitnodigen. Verschillende gemeenten hebben in de afgelopen maanden gevraagd of zij zich bij het initiatief mochten aansluiten. Wij zeggen nooit ‘nee’, mits je kerk bent en op Walcheren zit. Zo heeft in de afgelopen week een rooms-katholieke kerk gevraagd zich aan te mogen sluiten bij de werkgroep.”

Steeds meer Oekraïners krijgen eigen woonruimte op Walcheren. „De ruimte is schaars, maar er wordt gekeken naar wat mogelijk is. Zo wonen er in een splinternieuwe studentenflat in Middelburg tegenwoordig Oekraïners. Flatgebouwen die gesloopt moesten worden, zijn nu door vrijwilligers en Stichting Present gereed gemaakt voor de opvang van vluchtelingen. Bedrijven hebben spontaan hun diensten aangeboden, waarbij ze de kosten voor eigen rekening willen nemen. We zien allerlei mooie initiatieven.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer