Enquête diversiteit hoger onderwijs stopt deels na actie GeenStijl
Een deel van een onderzoek naar het diversiteitsbeleid in het hoger onderwijs is vroegtijdig stopgezet na een actie van de website GeenStijl. De Kring van Hoofdredacteuren Hoger Onderwijs Media legt uit dat de vragenlijsten door te veel mensen van buiten de onderwijsinstellingen werden ingevuld. Voorzitter Ries Agterberg zegt dat na berichtgeving van meerdere hoger-onderwijsmedia en de NOS.
Universiteitsbladen en andere hoger-onderwijsmedia zetten een onderzoek op naar het diversiteitsbeleid in het hoger onderwijs, „omdat het een thema is dat heel erg speelt”, aldus Agterberg. Volgens hem is het beeld in de samenleving dat vooral universiteiten „doorgeslagen” zijn in diversiteitsbeleid. De hoger-onderwijsmedia deden onderzoek in twee delen: ze bekeken hoe onderwijsinstellingen hun diversiteitsbeleid hebben ingericht en hoeveel geld eraan wordt besteed en daarnaast wilden ze middels een vragenlijst bepalen wat studenten en medewerkers zelf van het beleid vinden.
GeenStijl publiceerde vorige week donderdag een artikel met de kop ‘Non-Binaire Pollfuck! Hogeschool Rotterdam wil even je inclusiviteit meten’. Lezers kregen de oproep de enquête van het medium van de Hogeschool Rotterdam naar diversiteitsbeleid in te vullen, met een link naar de vragenlijst. In de reacties werden volgens Agterberg ook de links naar de onderzoeken van andere hoger-onderwijsmedia gedeeld. Inmiddels zijn de vragenlijsten allemaal stopgezet.
Onderzoeksbureau Newcom, dat de studie uitvoerde, besloot de enquête vroegtijdig te stoppen omdat er te veel onbruikbare reacties binnenkwamen, aldus Agterberg. Er wordt nog gekeken of de vragenlijsten die al voor de GeenStijl-actie waren ingevuld nog geanalyseerd kunnen worden. In totaal deden negentien hoger-onderwijsmedia mee, bijna alle media die zijn aangesloten bij de Kring van Hoofdredacteuren. Het ene blad was iets later begonnen met de vragenlijst dan de ander, dus hoeveel bruikbare reacties er zijn verschilt per medium.
De link naar het onderzoek was openbaar, omdat volgens Agterberg niet alle universiteiten en hogescholen wilden meewerken aan het verstrekken van de gegevens die nodig waren om de vragenlijsten gericht aan alleen studenten en medewerkers te sturen. Het onderzoek werd gesubsidieerd door het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek.
GeenStijl verwijst voor een reactie naar een nieuw artikel over het stopzetten van het onderzoek. De website spreekt op de voor hen kenmerkende toon van „afschuwelijk nieuws” en „een moedige beslissing” van de Kring van Hoofdredacteuren.