BuitenlandVerenigd Koninkrijk

Opsteker voor Truss na eerdere tegenvallers

De Britse regering heeft woensdag een stemming over omstreden boringen naar schaliegas (fracking) gewonnen. De zege wordt gezien als een meevaller voor de wankelende positie van premier Liz Truss, die kampt met rebellie binnen haar Conservatieve Partij en onrust in haar kabinet.

20 October 2022 13:07
beeld AFP
beeld AFP

Enkele uren voor de stemming zag de premier nog haar binnenlandminister Suella Braverman vertrekken. Het was het tweede ontslag van een belangrijk bewindspersoon binnen een week, en dat bij een regering die net zes weken zit. Braverman wordt opgevolgd door Grant Shapps, die eerder minister van Transport was onder de vorige premier Boris Johnson.

De vertrekkende binnenlandminister erkende in een verklaring een fout te hebben gemaakt door een officieel document via haar privémail te versturen, wat tegen de regels is. In haar ontslagbrief haalde Braverman echter ook uit naar Truss. De bewindspersoon gaf aan zich „zorgen” te maken over de koers van de regering. Volgens haar zijn „belangrijke verkiezingsbeloftes” gebroken.

Chaos

Kort nadat Braverman haar ontslag indiende, begonnen zich chaotische taferelen af ​​te spelen in het Lagerhuis. Labour had een stemming ingediend om plannen van de regering om boringen naar schaliegas weer te starten, te dwarsbomen.

Veel conservatieven spraken zich eerder uit tegen de plannen van Truss, maar kregen te horen dat de stemming werd beschouwd als een test van vertrouwen in de premier. En de regering kreeg haar zin: 326 afgevaardigden stemden tegen een verbod op fracking, 230 voor.

Truss ligt al langere tijd zwaar onder vuur in de Conservatieve Partij door haar zwalkende 
economisch beleid. Financiële markten reageerden zeer negatief op enkele van haar plannen. Om de gemoederen te bedaren, offerde Truss vorige week haar rechterhand Kwasi Kwarteng op als minister van Financiën. Ze stelde Jeremy Hunt aan als opvolger. Hij heeft het gehele beleid omgegooid.

Inmiddels wordt in de Britse 
media en politiek druk gespeculeerd over de toekomst van Truss in deze „politieke chaos.” Ook de val van haar voorganger, Boris Johnson, werd namelijk ingeluid met het 
vertrek van een reeks bewindslieden. Nicola Sturgeon, Schotlands eerste minister, riep vanwege de „volslagen puinhoop” op tot nieuwe 
verkiezingen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer