Bijbels Belevingscentrum Biblia in Brugge brengt Bijbel dichtbij
Mensen onderdompelen in de wereld van de Bijbel. Dat is wat het Bijbels Belevingscentrum Biblia in het Belgische Brugge beoogt. In een omgeving waar maar weinig christenen wonen, wil het centrum de Bijbel onder het stof vandaan halen.
Brugge, de hoofdstad van de Belgische provincie West-Vlaanderen, is een toeristische trekpleister. Sinds het begin van deze maand is de stad een bezienswaardigheid rijker: Bijbels Belevingscentrum Biblia opende de deuren. Het belevingscentrum belooft een audiovisuele reis door de wereld van de Bijbel. Volgens Emmanuel Wybo, directeur van de Brugse Bijbeldienst en het Bijbelse Belevingscentrum, is Biblia een manier om de Bijbel voor Vlamingen weer dichterbij te brengen.
Het moderne belevingscentrum huist in de historische gebouwen van het Grootseminarie Brugge. In drie zalen wordt de context van de wereld van de Bijbel toegelicht. In de eerste zaal staan Abraham, Jacob, Jozef en Jezus centraal. Wybo: „Hun verhaal wordt op een interactieve, literaire en verhalende manier verteld. Abraham krijgt de belofte dat zijn nageslacht zo ontelbaar zal zijn als de sterren aan de hemel. Bezoekers krijgen op dat moment ook een door lichtjes gemaakte sterrenhemel te zien.”
In de tweede zaal staan de Bijbelse profeten centraal. Ze worden vergeleken met hedendaagse demonstranten met protestborden. Op deze manier wil Biblia de actualiteit van de Bijbel laten zien. Opvallend is de thorarol die er in deze zaal te zien is. „We laten zien dat het christelijk geloof wortels heeft in de Joodse traditie. We komen vanuit dezelfde stam”, aldus Wybo.
Op meerdere plaatsen in de tentoonstelling wordt deze verbinding gelegd met het Joodse geloof. Ook de islam blijft niet onbesproken. In de derde zaal krijgen bezoekers getuigenissen te horen. Moslims, joden en christenen komen aan het woord. „Op deze manier brengen we de Abrahamitische godsdiensten samen. Er bestaan zeker verschillen tussen deze godsdiensten, maar er is ook veel wat gedeeld wordt. In het belevingscentrum gaan we de dialoog met elkaar aan”, legt Wybo uit.
Het centrum wil de Bijbel niet promoten. „We willen niet belerend zijn. Het is de bedoeling dat mensen genieten van het verhaal en daar verwonderd over zijn. Ze zullen vervolgens zelf wat met het verhaal moeten doen. Uiteraard hopen we wel dat bezoekers meer uit de Bijbel gaan lezen, maar dat is niet ons hoofddoel.”
Veel Vlamingen kennen de Bijbel niet, zo is voor de directeur van het centrum wel duidelijk: „Een groot deel van de Vlamingen noemt zich christen, maar heeft geen persoonlijke band met de Bijbel. Op katholieke scholen in België is er twee uur per week godsdienstles. Daar wordt soms over gezucht door leerlingen. In deze seculiere omgeving is dat niet meer wat men wil. In ons belevingscentrum willen we de Bijbel van dat stoffige imago ontdoen.”
Iedereen is welkom in het centrum, of het nu tieners, toeristen of toevallige passanten zijn. „Er lopen twee routes door het centrum. Voor bezoekers die weinig kennis van de Bijbel hebben, is er een basisroute. De andere route biedt meer verdieping.”
In Biblia is ook een bibliotheek opgenomen. Wybo: „Het woord Biblia komt van het Latijnse woord dat ”boeken” betekent. Een bibliotheek konden we dus niet achterwege laten. We leggen hier uit dat veel woorden een Bijbelse oorsprong hebben, zoals het woord ”zondebok”, dat uit het Bijbelboek Leviticus komt. Voor mensen die zich afvragen hoe je nu eigenlijk begint met het lezen van de Bijbel, reiken we een aantal lezerssleutels aan.”