CBS meldt forse daling aantal vrijwilligers
Het aantal Nederlanders dat vrijwilligerswerk doet, is vorig jaar fors afgenomen. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek Sociale samenhang en welzijn van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Het aantal vrijwilligers neemt al een paar jaar af, maar niet eerder was het verschil met het jaar ervoor zo groot als in 2021.
In 2020 deed bijna 44 procent van de Nederlanders minimaal een keer per jaar vrijwilligerswerk. Vorig jaar was dat iets minder dan 39 procent. Dat is een afname van meer dan 11 procent, de grootste sinds 2012. In dat jaar deed nog zo’n 51 procent van de Nederlanders vrijwilligerswerk.
Volgens het CBS zijn de meeste vrijwilligers tussen de 35 en 55 jaar oud. De grootste afname is te zien in de leeftijdscategorie 15 tot 35 jaar. In 2019 lag het aantal vrijwilligers in die leeftijdscategorie nog rond de 55 procent, maar in 2021 is dat percentage afgenomen naar rond de 45 procent.
Relatief gezien doen de meeste mensen vrijwilligerswerk op sportverenigingen (12 procent), maar ook in de verzorging of op scholen zijn veel vrijwilligers actief. Denk hierbij aan mensen die bijvoorbeeld collecteren voor een gezondheidsorganisatie of die in een oudercommissie op school zitten.
Het aandeel vrijwilligers op scholen nam af: in 2021 zette 6 procent zich daar in, in 2019 was dat nog 11 procent. Politie organisaties scoren het laagst wat betreft het aandeel vrijwilligers. Het percentage ligt bij die organisaties al drie jaar rond de 1 procent.
Werkgever
Ook vroeg het CBS aan mensen met een betaalde baan of hun werkgever rekening houdt met werknemers die vrijwilligerswerk doen. Volgens 23 procent van de werknemers die zelf vrijwilligerswerk deden, houdt de werkgever rekening met vrijwilligers. Degenen die zelf geen vrijwilligerswerk deden, zeiden met 14 procent minder vaak dat er rekening met vrijwilligers wordt gehouden.
Het CBS meldt in haar onderzoek niets over de mogelijke oorzaken van de daling van het aantal vrijwilligers.