EP enthousiast over grondwet
Het Europees Parlement blijkt razend enthousiast over de ontwerpgrondwet voor Europa. „De grondwet biedt zichtbare voordelen voor de burgers, voor de lidstaten en de Europese instellingen en dus voor de Europese Unie als geheel”, aldus een ontwerpresolutie die volgende week dinsdag in het Parlement aan de orde komt.
De resolutie noemt als groot pluspunt dat groepen burgers zelf voorstellen mogen indienen. Ook krijgt het Europees Parlement meer te zeggen. Nu mag het Parlement over sommige zaken slechts adviseren.
De resolutie krijgt brede steun, zo blijkt uit adviezen van veel parlementscommissies. Een minderheid verwerpt de grondwet echter: deze groep wil dat landen meer inbreng krijgen. Elk nationaal parlement zou een vetorecht moeten krijgen over belangrijke EU-besluiten. De tegenstanders bestaan vooral uit de fractie die sceptisch is over de Europese eenwording.
De nieuwe grondwet werd vorig jaar opgesteld door de regeringsleiders van EU-landen en treedt in werking als alle staten de tekst hebben goedgekeurd. Sommige landen houden daarover nog een referendum. Het zou mooi zijn als de grondwet medio 2006 overal was goedgekeurd, vinden de opstellers van de resolutie, de parlementariërs Mendez de Vigo en Corbett.
Frankrijk houdt komend voorjaar een referendum over de Europese grondwet. Dat heeft president Jacques Chirac maandag gezegd. Chirac riep zijn ministers ertoe op zich in te zetten voor een Frans ja op de grondwet. Voordat het referendum gehouden kan worden moeten beide kamers van het parlement instemmen met een wijziging van de grondwet zodat die aansluit op de uitbreiding van de bevoegdheden van de Europese Unie. Dat zou in maart moeten gebeuren.
De grondwetswijziging verplicht de Franse regering ertoe een referendum uit te schrijven over de toetreding van elk nieuw land tot de EU. De zittende regering wil daarmee de Franse burger het laatste woord geven over de toetreding van vooral Turkije, waar zij zelf weinig in ziet.