Binnenland

Waterschap kerft duinen in om ze te laten groeien

Waterschap Hollandse Delta heeft de duinenrij bij Ouddorp op Goeree-Overflakkee ingekerfd, in de hoop dat de wind ervoor zorgt dat de duinen daardoor in de komende jaren op een natuurlijke manier hoger en breder worden. De wind zal namelijk zand vanaf het strand via de kerven omhoog blazen tegen en in het duingebied, hoopt het schap. Als blijkt dat de bescherming tegen hoogwater in gevaar komt door de beschadiging van de duinen, grijpt het schap in met traditionele manieren van duinversterking, aldus Hollandse Delta.

ANP
17 October 2022 12:03

Zand van de duinen slaat af door zeewater en harde wind. Duinen moeten daarom regelmatig versterkt worden door nieuw zand op te brengen, helmgras te planten en stuifschermen aan te brengen. Nadeel van deze methode is dat de duinen daardoor wel aan de zeekant groeien, maar niet aan de achterkant. Daardoor verdwijnt de zeldzame natuur daar. Samen met Natuurmonumenten, die een deel van de Springertduinen bij Ouddorp beheert, heeft het waterschap daarom gezocht naar een natuurlijke manier om de duinen te laten groeien.

Kennisinstituut Deltares heeft berekend hoe hoog en breed de duinenrij minimaal moet zijn om hoogwater te kunnen weerstaan. Hollandse Delta heeft op drie plekken in de Springertduinen ruim twee meter boven de minimale hoogte helmgras met wortel en al van de duintoppen uitgegraven, zodat daar volgens het schap „omgekeerde glijbanen” ontstaan. Via die glijbanen komt kalkrijk zand op en achter de duinen terecht, is het idee.

Het waterschap stelt dat natuurlijke duingroei weliswaar meer tijd nodig heeft dan het opbrengen van nieuw zand, maar ook veel goedkoper is. De wind kan zand laten stuiven op plekken waar vrachtwagens niet kunnen komen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer