Binnenland

Milieuorganisaties: kabinet doet opnieuw knieval voor boeren

Het kabinet doet opnieuw een knieval voor de agrarische sector, zeggen milieuorganisaties Greenpeace en Mobilisation for the Environment (MOB) in een gezamenlijke reactie op de stikstofplannen. Met de kabinetsplannen is het „volstrekt onduidelijk” of de meest kwetsbare natuur gered wordt. In het plan ontbreekt de ecologische onderbouwing van de kortetermijnmaatregelen, aldus de organisaties.

ANP
14 October 2022 18:38

Vrijdag noemen landbouwminister Piet Adema en stikstofminister Christianne van der Wal het bovendien „ambitieus” om binnen een jaar een einde te maken aan de uitstoot van de meest vervuilende ‘piekbelasters’. Het kabinet is voor een „gefaseerde aanpak” en wil zo snel mogelijk met een regeling komen voor boeren die willen stoppen. Greenpeace en MOB twijfelen of deze „afgezwakte, vrijwillige aanpak” iets gaat opleveren.

De ministers willen als eerste kijken naar de ‘melders’, dat zijn boerenbedrijven die op dit moment buiten hun eigen schuld niet de juiste stikstofvergunning hebben. De milieuorganisaties vinden het een „groot schandaal” dat deze melders voorrang krijgen op het redden van de meest kwetsbare natuur. Ook zijn ze niet te spreken over het plan om op twee ijkmomenten opnieuw de stikstofplannen te evalueren. „Dat zet de deur nú al wagenwijd open voor vertragingstactieken van onwillige provinciale bestuurders.” Greenpeace en MOB vrezen dat de aanpak van de natuurcrisis op de lange baan is geschoven.

Een aantal natuurorganisaties is wel blij dat „het kabinet het ambitieuze stikstofplan van Remkes omarmt”. „Nu kunnen we snel aan de slag”, schrijven Natuurmonumenten, Natuur & Milieu, Vogelbescherming, de Natuur- en Milieufederaties, Landschappen NL en SoortenNL. „De wil is er om nu zij aan zij verder te gaan: boeren, natuurorganisaties, politiek en alle andere betrokken partijen. Iedereen beseft dat we dit niet zonder boeren kunnen.”

Verder benadrukken de natuurorganisaties dat ook andere sectoren, zoals de luchtvaart en de industrie, moeten bijdragen aan het reduceren van stikstofuitstoot. Deze sectoren stoten meestal meer stikstofoxiden uit, de landbouw is verantwoordelijk voor het grootste deel ammoniak, zoals cijfers van statistiekbureau CBS aangeven. De huidige stikstofuitstoot bestaat voornamelijk uit ammoniak en stikstofoxiden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer