Economie

Aantal cafés en cafetaria’s afgenomen

In de afgelopen tien jaar is het aantal cafés in Nederland met 17 procent afgenomen. Het aantal cafetaria’s slonk met 15 procent iets minder hard. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag.

ANP
3 January 2005 13:58Gewijzigd op 14 November 2020 02:04

Op dit moment telt Nederland ongeveer 11.500 cafés en 9000 cafetaria’s. Kroegliefhebbers hebben het het zwaarst in de Gooi- en Vechtstreek. Daar daalde het aantal cafés van 170 in 1994 naar 120 in 2004, een afname van 29 procent. De provincie Noord-Holland laat van alle provincies de omvangrijkste daling zien. Bijna een kwart van de kroegbazen stopte daar in het afgelopen decennium met het bedrijf.

Het bedrijfschap Horeca en Catering is nauwelijks verbaasd door de uitkomsten van het onderzoek van het CBS. „Vooral de traditionele kroegen en snackbars kampen met een grote terugval, vooral in het landelijke gebied", zegt een woordvoerder van het bedrijfsschap. „Daar slaat de vergrijzing het meest toe. Jongeren gaan liever uit in nabijgelegen steden en de rol van het dorpscafé als sociaal ontmoetingspunt is fors afgenomen. Dat is in vrijwel het hele land de tendens, met uitzondering van Limburg en Zeeland."

Het aantal kroegen steeg alleen licht in de provincie Flevoland (5 procent), maar die toename valt in het niet bij de bevolkingsgroei (42 procent). Flevoland is landelijk nog altijd hekkensluiter als het gaat om de cafédichtheid.

Op dat terrein scoort Limburg vanouds het best. Op iedere 100.000 inwoners zijn er 121 cafés, een groot verschil met Flevoland, Utrecht, de Veluwe en het oosten van Zuid-Holland. In die gebieden ligt de cafédichtheid tussen 33 en 50 per 100.000 inwoners. Na Limburg hebben de inwoners van de provincie Zeeland, de regio Amsterdam-Amstelland en Volendam en omgeving de ruimste keuze uit kroegen.

Nederlanders die houden van een vette hap, komen het moeizaamst aan hun trekken in Zuidwest-Drenthe. Het aantal cafetaria’s nam daar af met 32 procent (van 95 naar 65). Flevoland en Zuidoost-Friesland onttrekken zich aan de negatieve trend. In deze regio’s nam het aantal cafetaria’s licht (3 en 5 procent) toe.

De traditionele snackbar krijgt volgens de zegsman van Horeca en Catering steeds meer concurrentie. Patatboeren moeten in vergelijking met tien jaar geleden veel meer opboksen tegen broodjeszaken, shoarmatenten, sushibars en de talloze vestigingen van fastfoodketens als McDonalds en Burger King.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer