Ouderenzorg is honderden miljoenen kwijt aan energieprijzen
Verpleeghuizen, verzorgingshuizen en de thuiszorg zijn veel geld kwijt aan de hogere energieprijzen en andere kostenposten. Hun totale onkosten stijgen dit jaar daardoor met 477 miljoen euro, oftewel bijna 8 procent, en dan zijn bijvoorbeeld huurkosten nog niet eens meegerekend. Dat zegt branchevereniging ActiZ, dat inkooporganisatie Intrakoop onderzoek heeft laten doen.
ActiZ waarschuwt dat dit voor grote problemen kan zorgen: „het aantal zorgorganisaties dat verlies lijdt, kan verdubbelen van 91 naar 186.”
Die financiële problemen hebben te maken met een limiet op de vergoeding voor „materiële kosten”. Die vergoeding kan met 1,83 procent stijgen. Dit betekent concreet dat zorgorganisaties 175 miljoen euro aan hogere kosten in rekening kunnen brengen, maar dat de resterende 302 miljoen euro „niet gedekt is door de hogere tarieven”.
Vooral de energiekosten stijgen. Die gaan gemiddeld met meer dan 24 procent omhoog. „Deze stijging is nog beperkt gebleven doordat veel zorgorganisaties in 2022 een vast contract hadden”, aldus ActiZ. De vereniging zegt dat de prijzen tot 400 procent kunnen stijgen als de vaste contracten aflopen en zorgorganisaties een nieuw contract moeten tekenen.
Daarnaast heeft de thuiszorg last van krapte op de arbeidsmarkt. Die wordt erger doordat zorgmedewerkers uitvallen door toedoen van het coronavirus. Werkgevers moeten tijdelijke werknemers inhuren om de roosters rond te krijgen, en dat kost ze dit jaar 178 miljoen euro.